Z Mochoviec sa stáva nášľapná mína, SaS sa obáva meškania

TA3 TASR SITA
8.4.2019 12:14

Pre hroziace ďalšie meškanie dostavby jadrovej elektrárne Mochovce, ako aj ďalšie zvýšenie rozpočtu chce SaS podať trestné oznámenie a zvolať mimoriadny parlamentný výbor. Oznámili to predstavitelia strany Richard Sulík, Jana Kiššová a Karol Galek.

Tretí a štvrtý blok

Strana SaS chce pre dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce zvolať mimoriadne zasadnutie parlamentného hospodárskeho výboru. „Budeme iniciovať opätovné zasadnutie mimoriadneho hospodárskeho výboru, kde sa chceme pýtať ministra hospodárstva na termíny dostavby a jej financovanie,“ povedala na tlačovej besede predsedníčka hospodárskeho výboru Jana Kiššová.

Liberáli sa chcú ministra hospodárstva Petra Žigu pýtať na medializované informácie, podľa ktorých by sa mal termín dostavby mochoveckých blokov znova posúvať a podľa ktorých by sa rozpočet na dostavbu mal zvýšiť zo súčasných 5,4 miliardy eur na 5,6 miliardy eur. „Môžeme kľudne povedať, že elektrárne Mochovce skôr ako za štyri mesiace nezačnú vyrábať elektrinu,“ povedal poslanec SaS a tímlider pre energetiku Karol Galek.

Sulík: Štát je zlý vlastník

Ministerstvo hospodárstva ako jeden z akcionárov Slovenských elektrární (34-percentný vlastník) sa zatiaľ nechce vyjadrovať k mediálnym vyjadreniam o dostavbe tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

„Počkáme si na oficiálnu informáciu od Slovenských elektrární. Následne vyhodnotíme situáciu. Na druhej strane rezort pozorne sleduje a vníma postupné uvádzanie tretieho bloku elektrárne do prevádzky, vrátane ukončenia ďalšieho dôležitého míľniku, ktorým je ukončenie horúcej hydroskúšky,“ uviedol hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano.

Dostavba Mochoviec ešte môže mať aj trestnoprávnu dohru. „Z Mochoviec sa stáva nášľapná mína, ktorú bude musieť nová vláda riešiť. Ak sa potvrdia informácie o meškaní dostavby a navyšovaní rozpočtu, podáme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ konštatoval Galek.

Predseda SaS Richard Sulík je presvedčený, že štát by mal predať svoj podiel v Slovenských elektrárňach. „Budeme za doprivatizáciu Slovenských elektrární. Štát je zlý vlastník,“ uzavrel Sulík.

Viac ako 15-tisíc ľudí

Podľa aktuálnych informácií zverejnených Slovenskými elektrárňami bol ku koncu januára tohto roku tretí blok Atómovej elektrárne Mochovce dokončený na 98,3 %. Štvrtý blok na 86,63 %. Na dostavbe dvoch jadrových blokov bolo doteraz odpracovaných 85,4 milióna človekohodín. Na projekte pracuje viac ako päťtisíc ľudí. Projekt spolu vytvára 15-tisíc priamych, nepriamych a vyvolaných pracovných miest. Podľa posledných oficiálnych vyjadrení by mal byť tretí blok dokončený v tomto roku a štvrtý zhruba o rok neskôr. Podľa prvých plánov mali byť nové mochovecké bloky dostavané v roku 2012, respektíve 2013 a mali stáť 2,8 miliardy eur.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok