Za unesenú turistku z USA chceli pol milióna, už je na slobode

TA3 TASR
8.4.2019 07:41

Americká turistka a jej sprievodca, ktorých minulý týždeň uniesli na juhozápade Ugandy, sú už na slobode a v bezpečí. Oboch zachránili ugandské bezpečnostné sily v susednej Konžskej demokratickej republike, informoval na Twitteri hovorca ugandskej vlády Ofwono Opondo. Dodal, že únoscovia unikli a sú stále na slobode.

Za unesenú turistku z USA chceli pol milióna, už je na slobode
reprofoto ABC News

Prepustenie oboch unesených potvrdil na Twitteri aj americký prezident Donald Trump. Kalifornčanku Kimberly Sue Endicottovú a jej sprievodcu Jeana Paula Mirenga Remeza uniesli 2. apríla večer počas safari štyria ozbrojení muži oblečení vo vojenských uniformách v Národnom parku kráľovnej Alžbety, ktorý je obľúbenou destináciou pre svoje levy, slony, hrochy a blízkosť biotopov goríl. Ozbrojenci sa následne prostredníctvom Endicottovej mobilu spojili s políciou a v stredu požiadali o výkupné 500.000 dolárov.

Či v tomto prípade bolo výkupné zaplatené, nie je jasné. Mike Walker zo spoločnosti Wild Frontiers Safaris so sídlom v Johannesburgu v sms správe agentúre AFP napísal: "Výkupné zaplatené, osoby vymenené". Dodal, že "presnú sumu nepozná". Hovorkyňa ugandskej polície Polly Namayeová zaplatenie výkupného AFP priamo nepotvrdila a odkázala na spoločnosť, ktorá safari organizovala.

Národný park kráľovnej Alžbety sa rozprestiera pozdĺž hraníc s nepokojnými oblasťami KDR, kde sa pohybujú príslušníci viacerých milícií a ozbrojených skupín. Hraničí so známym Národným parkom Virunga, najstarším v Afrike. Rwandskí povstalci tam v roku 1999 zabili osem zahraničných turistov, čo bolo vážnou ranou pre cestovný ruch v Ugande, ktorý je pre túto východoafrickú krajinu hlavným zdrojom devíz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok