Počas ofenzívy jednotiek LNA zahynulo už najmenej 21 ľudí

TA3 TASR
7.4.2019 22:14

Najmenej 21 mŕtvych si doposiaľ vyžiadala ofenzíva tzv. Líbyjskej národnej armády pod velením Chalífa Haftara na Tripolis. S odvolaním sa na informácie v Tripolise sídliacej vlády národnej jednoty, ktorú podporuje aj Organizácia Spojených národov, o tom informovala agentúra AFP.

Podľa vyjadrenia predstaviteľov ministerstva zdravotníctva tripoliskej vlády si boje okrem obetí na životoch vyžiadali aj 27 zranených. Predstavitelia ministerstva nešpecifikovali, či sú medzi mŕtvymi aj civilisti. Líbya zápasí s nepokojmi od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Mocenské vákuum v severoafrickej krajine zaplnili desiatky ozbrojených skupín, ktoré sú spojencami buď vlády národnej jednoty v Tripolise na severozápade krajiny, alebo konkurenčnej vlády so sídlom v meste Tobruk na severovýchode, ktorú podporuje aj Haftar.

Najnovšia eskalácia prišla len krátko pred konferenciou pod záštitou OSN, ktorej zámerom je spojiť líbyjských rivalov a pripraviť cestu pre voľby v konfliktom zdevastovanej krajine. Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Líbyu Ghasan Salamé uviedol, že rozhovory plánované na 14. - 16. apríla v líbyjskom meste Ghadámis sa uskutočnia. "Chceme ubezpečiť Líbyjčanov, že ostaneme po ich boku, aby bol politický proces úspešný bez eskalácie," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok