Dobili ich k smrti alebo postrieľali. Rwanda si pripomína genocídu

TA3 TASR
7.4.2019 10:03

V africkom štáte Rwanda sa pietnymi obradmi začal týždeň podujatí na uctenie si pamiatky vyše 800-tisíc obetí genocídy z roku 1994. Na spomienkovej tryzne sa zúčastnili zástupcovia viacerých krajín. Európsku úniu zastupoval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Pozvánku dostal aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Do Rwandy ale napokon nepricestoval a poslal za seba náhradu.

Týždeň spomienkových udalostí začína prezident Paul Kagame slávnostným zapálením symbolického ohňa v objekte Pamätníka genocídy v rwandskom hlavnom meste Kigali. Tam je pochovaných približne 250.000 obetí vyvražďovania, najmä z kmeňa Tutsiov. Ide však len o časť z celkového počtu ľudí, ktorých vyvraždili príslušníci kmeňa Hutuov.

sita_7f000001-aeaf-3179.jpg

Polovojenská organizácia Hutuov nazvaná Interahamwe (v preklade "tí, ktorí spolu útočia") začala svoje krvavé smrtonosné ťaženie práve pred 25 rokmi, 7. apríla 1994 - deň po zavraždení rwandského prezidenta Juvénala Habyarimanu, etnického Hutua. Život niektorých z obetí genocídy vo Rwande vyhasol zastrelením, väčšinu ľudí však ich nemilosrdní kati dobili k smrti alebo dosekali mačetami.

Zabíjanie v masovom meradle trvalo v Rwande až do 4. júla 1994, keď Kagame, ktorý mal vtedy 36 rokov, dobyl so svojím - prevažne príslušníkmi kmeňa Tutsiov tvoreným - Rwandským vlasteneckým frontom hlavné mesto Kigali.  Rwandský vlastenecký front na čele so svojím veliteľom Kagamem tak ukončil vyvražďovanie a prevzal kontrolu nad zničenou a zdevastovanou krajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok