Lekári hrozia štátnej VšZP, ak im nepridá, nepodpíšu zmluvy

TASR, TA3
26.6.2012 13:59

Ambulantní lekári hrozia, že pokiaľ im štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa nedá od júla viac peňazí, neuzatvoria s ňou nové zmluvy.

Pacienti by si tak za ošetrenie museli hradiť plnú sumu. Ako poukázal prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor, lekári by boli dva - tri dni ochotní pracovať zadarmo, problém by však bol napríklad s receptami. Lekár totiž nesmie pacientovi napísať recept na účet nezmluvnej poisťovne. Čas na dohodu je do soboty.

S týmto postupom má v súčasnosti podľa jeho slov súhlasiť 71 percent všetkých ambulantných lekárov. Tým sa nepáči, že nové zmluvy hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte. "Považujeme cenovú ponuku v oblasti novej zmluvy za nedostatočnú," povedal Pásztor. Ambulantní lekári sa preto spojili a chcú rokovať spoločne.

"Výsledky rokovaní nepovažujeme za uzatvorené," poukázal prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár s tým, že lekári veria, že k takejto situácii nepríde. Požadované zvýšenie je podľa jeho slov minimálne. "Chceme, aby u pacienta bola zachovaná zdravotná starostlivosť v štandarde, na ktorý je zvyknutý, nechceme aby došlo k prepúšťaniu sestier," zdôvodňoval požiadavky lekárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok