OĽaNO: Novela o financovaní škôl môže zlikvidovať záujmové krúžky

TASR
26.6.2012 11:29

Novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení z dielne ministerstva školstva, ktorá prešla pripomienkovým konaním, môže zlikvidovať záujmové krúžky. Tvrdia to Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

OĽaNO: Novela o financovaní škôl môže zlikvidovať záujmové krúžky
SITA

"Hrozí, že až dve tretiny, teda 200.000 detí, prestane chodiť do záujmových krúžkov, pretože ich rodičia si to nebudú môcť dovoliť," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii poslanec Národnej rady SR Igor Hraško.

Podľa jeho kolegu Jozefa Viskupiča súčasný systém funguje a novelu netreba. V súčasnosti peniaze na voľnočasové vzdelávanie dostávajú mestá a obce, v ktorých dieťa zariadenie navštevuje. Podľa novely by prostriedky išli obci, kde má dieťa trvalý pobyt.

Viskupič zdôraznil, že na základe zmeny zákona dostane obec peniaze na krúžky aj vtedy, ak ich nemá. To môže podľa neho spôsobiť problém pre krúžky. "Hrozí, že finančné prostriedky sa rozlejú do samospráv a nebudú použité na záujmovú činnosť detí, ale na iné investičné aktivity v obciach. Tak bude štruktúra záujmových útvarov ohrozená," upozornil. Viskupič sa nazdáva, že lepšie by bolo zaviesť viac kontroly. "V prvom rade by bolo potrebné identifikovať nepoctivcov, klepnúť im po prstoch," povedal.

Za účinné kontroly je aj Hraško. "Treba posilniť kontrolu z krajskej školskej inšpekcie," vyhlásil. Podľa neho by mohli nepoctivcom hroziť vysoké pokuty alebo aj vyradenie zo siete škôl a školských zariadení. Hraško uviedol, že obyčajní by chceli návrat k niekdajšiemu systému, teda k pevnej čiastke na žiaka. "Boli by sme za to, aby sa vrátil stav, kedy by bola garancia rovnako pre všetky, štátne, neštátne zariadenie, pretože všetky riešia záujmovú činnosť pre deti," uviedol.

Centrám voľného času budú po zmene zákona obce prideľovať peniaze podľa počtu obyvateľov s trvalým pobytom na území obce vo veku od päť do 14 rokov k 1. januáru kalendárneho roka, v ktorom sa zisťovanie uskutočňuje. Ministerstvo chce opatrením stabilizovať množinu detí, ktoré sa budú započítavať do počtu detí v CVČ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok