NRSR súhlasí so vstupom Severomacedónskej republiky do NATO

SITA
4.4.2019 12:42

Národná rada SR odobrila Protokol k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Severomacedónskej republiky.

NRSR súhlasí so vstupom Severomacedónskej republiky do NATO
TASR/Pavol Zachar

"Cieľom materiálu je finalizovať potrebné vnútroštátne legislatívne kroky spojené s prijatím Severomacedónskej republiky do NATO," píše sa v materiáli, s ktorým parlament súhlasil. Hlavy štátov a vlád Organizácie Severoatlantickej zmluvy potvrdili na summite v júli 2018 otvorenie prístupových rokovaní o členstve Severomacedónskej republiky do NATO.

"Členstvo Severomacedónskej republiky v Organizácii Severoatlantickej zmluvy umožní krajine integrovať sa do euroatlantického spoločenstva, čím sa posilní bezpečnosť susedstva spojencov v NATO vrátane Slovenska a rozšíri priestor stability na západnom Balkáne," píše sa v materiáli. Protokol k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Severomacedónskej republiky má charakter politickej medzinárodnej zmluvy a medzinárodnej zmluvy vojenskej povahy a pred ratifikáciou si vyžaduje súhlas Národnej rady SR. Ide o tzv. prezidentskú zmluvu v zmysle vnútroštátnych právnych predpisov.

Protokol nadobudne platnosť v deň, keď všetky zmluvné strany Severoatlantickej zmluvy oznámia vláde Spojených štátov amerických svoj súhlas. Na základe nadobudnutia platnosti Protokolu generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy v mene všetkých zmluvných strán predloží vláde pristupujúcej krajiny pozvánku na pristúpenie k Severoatlantickej zmluve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok