Schôdzu o Érsekovi neotvorili. Robíte divadlo, hnevá sa koalícia

TA3 SITA
4.4.2019 09:22

Parlament mal na mimoriadnej schôdzi rokovať o návrhu časti opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi dopravy Arpádovi Érsekovi. Schôdzu sa ani na tretí pokus nepodarilo otvoriť, chýbali totiž poslanci. Šéf parlamentu Andrej Danko ju musel presunúť na piatok.

Smer, SNS a Most skritizovali opozíciu

Opozícia si neplní svoje povinnosti, z odvolávania ministrov robí len divadlo. Tvrdia to tri koaličné poslanecké kluby Smer-SD, SNS a Most-Híd, ktoré kritizujú opozíciu za nedostatok jej poslancov v pléne k parlamentnej schôdzi na odvolanie ministra dopravy Árpáda Érseka. Pre nízky počet poslancov schôdzu ani na tri razy neotvorili a šéf parlamentu ju musel presunúť na piatok.     

"Chceli by sme vyjadriť rozhorčenie nad tým, že opozícia tu neustále vytvára teátro s odvolávaním ministrov, v tomto prípade s ministrom Érsekom. Pritom nie je schopná zabezpečiť ani účasť na začiatku schôdze, ktorú sama zvoláva. Z toho vidieť, že to je naozaj účelové a nie vecné," povedal poslanec Smeru-SD Juraj Blanár.

"Za SNS tu máme poslancov, ktorí sa zaprezentovali, ale opozícia neprišla v počte, aby mohla byť schôdza vôbec otvorená. Je to hanba opozície. Oni si zvolajú schôdzu a vlastnou neúčasťou zablokujú jej otvorenie," uviedol predseda klubu SNS Tibor Bernaťák. Dodal, že koalícia zabezpečila dostatočný počet poslancov na otvorenie schôdze, ak by tu opozícia bola. "My nechceme schôdzu zablokovať, budeme sa aktívne zúčastňovať," doplnil šéf klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák s tým, že za ministrom si stoja, dôvody na jeho odvolanie sú podľa neho vymyslené. "Opozícia nemá normálne témy, stále preto vytvára bludy," poznamenal. "Ako koalícia sme od začiatku boli pripravení, aby schôdza normálne prebehla," doplnil Blanár.      

Koaličné kluby vyzývajú opozíciu, aby verejnosti povedala pravdu, že robí len divadlo. Zároveň podporujú ministra Érseka. Podľa ich slov nie sú dôvody na jeho odvolanie.

K situácii sa vyjadrila aj opozícia. „Očakávame, že poslanci zajtra pristúpia zodpovedne k svojim povinnostiam a otvoria mimoriadnu schôdzu. Je nám veľmi ľúto, že dnes na strane mnohých opozičných poslancov vznikli prekážky dostaviť sa na schôdzu - nevieme, či z objektívnych alebo subjektívnych dôvodov. Tá istá výhrada platí aj voči poslancom koalície, keďže v NR SR boli prítomní, ale vybrali si obštrukciu namiesto reálneho riešenia problémov občanov," uvádza sa v reakcii SaS.

Vyčítajú mu napríklad diaľnice

Šéf rezortu dopravy je podľa navrhovateľov zodpovedný za stav cestnej a železničnej infraštruktúry, či služieb štátneho železničného dopravcu, ako aj za pasívny prístup k zlepšeniu dopravných služieb. Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi dopravy a výstavby podpísalo tridsať poslancov za stranu Sloboda a Solidarita a hnutie Sme rodina, vrátane dvoch nezaradených.

"Prakticky všetky diaľničné úseky, ktoré vo svojom funkčnom období zdedil, meškajú a hoci je ministrom dopravy od 31. augusta 2016, nedokázal meškaniu nijako zabrániť. Informovanosť občanov - daňových poplatníkov o tom, kedy budú tieto úseky naozaj hotové a čo je príčinou zdržania, chýbajú," uvádza sa v návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi dopravy z iniciatívy liberálov.

Cesty prvej triedy ako hlavná cestná infraštruktúra podľa opozície pod vedením ministra dopravy neustále chátrajú a každý rok sa zvyšuje podiel úsekov v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave. Narastá tiež počet mostov na cestách I. triedy v havarijnom stave a podľa poslancov je len otázkou času, kedy kolaps jedného z nich zapríčiní absolútny dopravný kolaps na cestách. Ako ďalej vyplýva z návrhu poslancov, na opravy ciest I. triedy ide ročne zhruba 50 mil. eur, čo spôsobuje ich trvalé chátranie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok