Očistu Luníka IX nezaplatí mesto, ale obyvatelia sídliska

TASR
26.6.2012 09:36

Na upratovanie odpadu na košickom rómskom Luníku IX sa už Košičania nebudú skladať tak, ako to bolo v minulosti.

Očistu Luníka IX nezaplatí mesto, ale obyvatelia sídliska
SITA

„Nebudeme ďalej doplácať na ľudí, ktorí nerešpektujú pravidlá našej spoločnosti a nedodržiavajú základné hygienické návyky. Povinnosť mesta zabrániť šíreniu nákazy, samozrejme, dodržíme, bude to však na náklady mestskej časti, ktorej obyvatelia nelegálnu skládku vytvorili,“ informovala hovorkyňa mesta Martina Viktorínová.

Zdôraznila, že dodržiavanie akýchkoľvek pravidiel na Luníku IX je dlhodobo problém pre celé Košice. Všetci obyvatelia mesta sa roky skladali na náklady spojené s ubytovaním, opravy, energie a v neposlednom rade aj na čistenie sídliska. Odpratanie niekoľkých ton odpadu bolo v minulosti pravidelne financované z rozpočtu mesta.

Primátor Richard Raši takýto prístup rázne odmieta „Od môjho zvolenia za primátora mesta dôsledne realizujeme politiku Zákony musia platiť aj na Luníku IX a postupne, po krokoch, sa snažíme zaviesť aj tu poriadok. Nie je to však proces, ktorý sa dá zvládnuť za niekoľko mesiacov. Dlhodobo zanedbávaný a ignorovaný celospoločenský problém nevyriešime z večera do rána,“ povedal.

Pripimenul však, že mesto môže postupne nastavovať prísne systémové pravidlá a dôsledne dbať, aby boli dodržiavané. „Nebudeme platiť z mestských peňazí za odpratanie odpadu spod okien bytového domu na Luníku IX. Nelegálnu skládku založili obyvatelia Luníka IX, oni jej odpratanie zaplatia. Celé náklady spojené s odprataním skládky strhneme z prostriedkov určených na financovanie mestskej časti,“ dodal Raši.
V záujme zabránenia šírenia epidémií a chránenia zdravia obyvateľov celého mesta bol na Luníku IX pristavený kontajner na odpad, ktorý zbierajú obyvatelia ručne. V druhej fáze budú odpad zbierať mechanizmy.

„Náklad súvisiaci s dovozom a odvozom kontajnera a platbu za mechanizmy budeme vedieť vyčísliť až po odprataní odpadu. Suma bude uhradená z peňazí určených na financovanie mestskej časti,“ pripomenula ešte raz Viktorínová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok