Danko po konflikte vykázal Poliačika z rokovacej sály

TA3 SITA TASR
3.4.2019 12:18

Predseda parlamentu Andrej Danko vykázal v parlamente z rokovacej sály poslanca Martina Poliačika a chce ho disciplinárne stíhať. Nezvládol emócie, reaguje Poliačik.

Dá podnet na disciplinárne konanie

Andrej Danko chce disciplinárne stíhať poslanca Martina Poliačika. Počas utorkového rokovania ho Danko vykázal zo sály. Ako dôvod uviedol opätovné používanie expresívnych slov. "Upozornil som ho včera, upozornil som ho dnes. Musel som použiť najsilnejší inštitút, ktorý mi rokovací poriadok umožňuje, a to je vykázanie zo sály," povedal Danko s tým, že v minulosti túto možnosť využil len raz.

Podľa Danka Poliačik nezvládol emócie. Avizoval tiež, že dá podnet na disciplinárne konanie. Na margo slov, ktoré Poliačik použil, Danko uviedol, že nepatria na pôdu NR SR. "Pokiaľ sa mi dovtedy ospravedlní, som pripravený disciplinárne ďalej nekonať," povedal s tým, že nie je zástancom podobných nástrojov a radšej si veci s ľuďmi vysvetlí. Zdôraznil, že za svojím rozhodnutím vykázať Poliačika z rokovacej siene si stojí.

Znemožnil mu vystúpiť v rozprave

Poliačik ako dôvod, pre ktorý ho Danko vykázal z rokovania, uviedol to, že ho pri uvedení zákona v pléne oslovil "vážený, snáď už čoskoro dosluhujúci, predseda parlamentu". Tvrdí, že vykázaním zo sály mu znemožnil vystúpiť v rozprave k zákonu, ktorý mu "predseda parlamentu ukradol". "Toto považujem za zneužitie právomocí," dodal s tým, že si ešte pozrie rokovací poriadok a zváži podanie trestného oznámenia.

Na margo expresívnych slov povedal, že Danka neoznačil za chrapúňa. "Ja som včera povedal, že bez súhlasu predkladateľov zákona zobrať zákon a presunúť ho na koniec schôdze je chrapúnstvo. A povedal som, že takýmto spôsobom sa správa iba chrapúň," reagoval.

Poliačik tvrdí, že si ctí rokovací poriadok a v momente, ako ho Danko vykázal zo siene, odišiel. Odmieta však rešpektovať človeka, ktorý podľa jeho slov kradne cudzie zákony a nespráva sa v súlade s poslaneckou morálkou. "Odmietam takú prax, aby niekto porušoval pravidlá, robil si, čo chcel, a aby sme mu nemohli povedať, že hádam už čoskoro na svojej stoličke skončí," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok