Sýria strieľala aj na ďalšie turecké lietadlo, tvrdí Ankara

TA3, TASR
25.6.2012 21:19

Veľvyslanci členských krajín NATO sa zajtra zídu s tureckou delegáciou a dohodnú sa ako budú postupovať v probléme zostreleného bojového lietadla Sýriou. Tamojší predstavitelia vraj veľmi dobre vedeli, že bez varovania zostrelili turecké lietadlo.

Sýria strieľala aj na ďalšie turecké lietadlo, tvrdí Ankara
SITA

Sýrske ozbrojené sily strieľali na ďalšie turecké lietadlo, k jeho zostreleniu však nedošlo. Prieskumné a záchranné lietadlo CASA v čase streľby pátralo po vojenskom stroji F-4, ktoré Sýria zostrelila minulý týždeň. Oznámil to dnes turecký vicepremiér Bülent Arinc.

Sýrske "nepriateľské konanie" podľa neho neostane "nepotrestané", informovala stanica BBC.
Severoatlantická aliancia, ktorej je Turecko členom, bude na jeho podnet v utorok rokovať o zostrelení lietadla F-16 sýrskymi silami. K ostreľovaniu druhého stroja došlo podľa diplomatického zdroja počas prvej fázy pátracej operácie, lietadlo sa tak muselo vrátiť na základňu. Po tureckom upozornení Sýria umožnila pokračovať v záchranných akciách, citovala zdroj agentúra DPA.

Vicepremiér Arinc vyhlásil, že Turecko sa bude brániť v rámci medzinárodného práva, nemá však "v úmysle vstupovať s nikým do vojny". Uviedol to po sedemhodinovom rokovaní vládneho kabinetu o zostrelení prieskumného lietadla F-4.

Sýria
obhajovala piatkové zostrelenie tureckého stroja tým, že narušil jej vzdušný priestor. Arinc však vyhlásil: "Niet pochýb, že Sýrčania úmyselne zostrelili naše lietadlo v medzinárodnom vzdušnom priestore. Informácie, ktoré máme, ukazujú, že ho zasiahla laserom navádzaná strela." Turecko zatiaľ nemá žiadne informácie o nezvestných dvoch pilotoch zostreleného lietadla, pátranie po nich pokračuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok