Madurovho soka chcú zbaviť imunity. Ľudí vyzval, aby sa zomkli

TA3 TASR
2.4.2019 06:24

Venezuelský najvyšší súd vyzval provládne Ústavodarné zhromaždenie, aby zbavilo opozičného lídra Juana Guaidóa parlamentnej imunity. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že ide o krok, ktorý by mohol umožniť jeho stíhanie.

Vyzval ho, aby odstúpil

Sudca najvyššieho súdu Maikel Moreno uviedol, že Guaidó by mal byť stíhaný za porušenie zákazu opustenia krajiny. Vláda prezidenta Nicolása Madura ho tiež obviňuje z podnecovania násilia v súvislosti s pouličnými protestmi a z toho, že protiprávne prijal peniaze zo zahraničia.

Guaidó, ktorý má imunitu ako predseda opozíciou kontrolovaného Národného zhromaždenia, aj naďalej vyzýva Madura na odstúpenie a obviňuje tohto socialistického lídra, že využíva neustále výpadky elektrickej energie na vytĺkanie politického kapitálu. "Musíme sa teraz spojiť viac ako kedykoľvek predtým," vyhlásil Guaidó na univerzite v Caracase. "Musíme usporiadať doteraz najväčšiu demonštráciu, aby sme odmietli, to čo sa deje."

Výpadky pripisuje sabotáži

Venezuelská vláda zakázala Guaidóovi vykonávať verejnú funkciu najbližších 15 rokov. O zákaze rozhodol minulý týždeň Najvyšší kontrolný úrad Venezuely. Guaidó podľa šéfa úradu Elvisa Amorosa uskutočnil 91 ciest do zahraničia bez povolenia. Ďalej vykonával verejné úlohy, ktoré mu neprináležia a spolu so zahraničnými vládami uskutočnil kroky škodiace venezuelskému ľudu. Ďalším dôvodom zákazu vykonávať verejné funkcie sú nezrovnalosti vo finančných záznamoch Guaidóa.

Výpadky elektriny, ktoré ešte viac skomplikovali život v tejto krajine poznačenej hospodárskou a politickou krízou, pripisuje prezident Maduro sabotáži. Podľa expertov, na ktorých sa odvoláva AFP, je však pravdepodobnejšou príčinou zlyhávanie zanedbanej infraštruktúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok