Slovenskí zástupci v EL spoznali súperov, dostali Maďarov a Írov

TA3, TASR
25.6.2012 19:11

Vicemajster z Trnavy sa o postup do 3. predkola pobije s írskym Sligo Rovers a Slovan Bratislava s maďarským Videotonom Fehérvár. Najskôr sa dostane do hry FK Senica, ktorá už v 1. predkole zmeria sily s ďalším maďarským mužstvom MTK Budapešť.

Slovenskí zástupci v EL spoznali súperov, dostali Maďarov a Írov
SITA

Prvé súboje 1. predkola EL 2012/2013 sú na programe 5. júla, odvety potom 12. júla. Prvé súboje 2. predkola EL 2012/2013 sú na programe 19. júla, odvety potom 26. júla. Senica by mala odohrať prvý súboj na domácej pôde. "MTK Budapešť poznáme, hrali sme s nimi nedávno v príprave. Má mladých, šikovných a behavých hráčov, očakávame ťažkého súpera. Nie je to ani dobrý, ani zlý žreb, samozrejme výhoda je, že nebudeme musieť ďaleko cestovať. Majú fantastickú mládežnícku základňu, spolupracujú s FC Liverpool. Mohli sme skončiť aj lepšie, ale samozrejme aj horšie," povedal TASR Viktor Blažek, prezident FK Senica.

Budapešť je staronovým účastníkom maďarskej najvyššej súťaže. V roku 2011 síce vypadol, no v tejto sezóne sa do prvej ligy vrátil. Vo finále Maďarského pohára prehral s majstrovským Debrecínom až na penalty, ale vďaka účasti DVSC v Lige majstrov, sa MTK dostal do EL. Záhoráci pri žrebe figurovali ako nasadený tím a mohli sa stretnúť s jedným z pätice MTK Budapešť (Maď.), Torpedo Kutaisi (Gruz.), Trans Narva (Est.), CS Grevenmacher (Lux.) a FK Čelik Nikšič (Č.Hora). Maďarský tím v príprave pred dvoma týždňami zdolali na jeho pôde 3:2, za zverencov trénera Zdenka Psotku sa dvakrát trafil Blackburn a raz Kalabiška.

"Pre nás je výhodou, že sme proti MTK Budapešť hrali pred dvoma týždňami. Prezentoval sa ako všetky maďarské mužstvá rýchlym, kombinačným a technickým futbalom.Z tých piatich súperov, ktorých sme mohli dostať, máme myslím takého priemerného, aj čo sa týka športovej výkonnosti, resp. finančného zabezpečenia. Ja to vidím na také slovensko-maďarské derby, pre fanúšikov je dobré, že to nemajú ďaleko. My sme hrali proti MTK v silnom zložení, nebudeme ale môcť počítať so všetkými novými hráčmi ako napr. Frýdek či Masaryk, keďže na súpisku na 1. predkolo už môžeme dopísať minimum hráčov," doplnil tréner Zdeněk Psotka.

Slovan dostal za súpera maďarského vicemajstra Videoton Fehérvár. Prvý zápas by mal odohrať na domácej pôde. "Prvý zápas by sme mali hrať na domácej pôde, uvidíme ako to však rozrieši UEFA, keďže aj Spartaku Trnava vyžrebovali v 1. kole domácu pôdu s jeho írskym súperom. Fehérvár je z hľadiska blízkosti prijateľný súper. Práve sme tu v Nyone aj rozprávali s jeho zástupcami, vymenili sme si kontakty a budeme rokovať aj o množstve vstupeniek na zápasy, aby boli oba tábory fanúšikov spokojné. Záležať bude na prvom zápase, ktorý ukáže, ako na tom oba tímy kvalitatívne sú," uviedol pre TASR technický riaditeľ "belasých" Zdeno Roman.

"Videoton bude nepríjemný súper, ale pozitívom je, že to nebudeme mať ďaleko. Určite to budú veľmi zaujímavé duely pre fanúšikov i pre nás. Musíme sa na ne zodpovedne pripraviť. Určite máme dostatočnú kvalitu na to, aby sme postúpili do ďalšieho predkola," doplnil Erik Grendel, stredopoliar Slovana Bratislava.

Fehérvár je vicemajstrom Maďarska z minulej sezóny, v ktorej nazbieral o osem bodov menej ako prvý Debrecín a o tri viac ako tretí Györ, informoval klub "belasých" na oficiálnom webe. V národnom pohári postúpil tím zo Székesfehérváru do semifinále a Ligový pohár vyhral. V rámci prípravy sa Slovan s Fehérvárom stretol dvakrát v sezóne 2010/2011 s vyrovnanou bilanciou. V júni 2010 vyhrali v Bratislave slovanisti gólom Samuela Slováka 1:0, v januári 2011 zvíťazil maďarský klub na svojom ihrisku rovnakým výsledkom.

"Boli tam aj iné možnosti, možno vzdialenejšie tímy, ale po športovej stránke určite nie také kvalitné. Videoton má dobrý tím, hrá tam viacero cudzincov. Vlani boli majstri, naposledy vicemajstri. Odohrali sme už s nimi pár prípravných zápasov, takže čo to o sebe vieme. Samozrejme našim cieľom je postup a verím, že vzhľadom na relatívnu blízkosť súperovho štadióna nás prídu fanúšikovia povzbudiť aj na zápas vonku," povedal Petr Kašpar, generálny riaditeľ Slovana Bratislava.

Trnavský Spartak mohol dostať za súpera tímy z Kazachstanu aj Azerbajdžanu, napokon mu žreb "prihral" Írov. "Bude to pre nás dobrá konfrontácia s ostrovným futbalom. V minulých rokoch sme v pohárovej Európe väčšinou hrali s klubmi z postkomunistických krajín, toto bude pre nás nová skúsenosť. Boli tam aj nepríjemnejší súperi, či už z Kazachstanu alebo Azerbajdžanu. Sligo Rovers bude zaujímavým súperom aj pre našich fanúšikov, ktorí sú tiež takí "ostrovní" a neustále povzbudzujú svojich miláčikov,"" povedal český kouč "andelov" Pavel Hoftych.

"Čo sa týka cestovania, je to určite lepšie ako ísť smerom na Východ. V minulej sezóne sme pri našej úspešnej jazde pohárovou Európu začínali vždy vonku, teraz hráme pred domácim publikom a radi by sme si pred odvetou vytvorili dostatočný náskok. Od Írov očakávam ich typický silový futbal, najmä doma budú určite veľmi nepríjemní," uviedol pre TASR aj obranca Trnavy Ľuboš Hanzel.

Finále EL 2012/2013 sa uskutoční 15. mája v Amsterdame. Súťaž oproti minulému roku doznala dôležitú zmenu, keď víťazi pohárov prvých 6 krajín rebríčka majú istú priamu účasť v skupine EL. Zápasy 5. a 6. kola skupinovej fázy sa už nebudú hrať v dvoch oddelených dňoch, ale sa zlúčili do jedného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok