Ukrajinské voľby ovládol herec, Tymošenková percentám neverí

TA3 TASR ČTK
1.4.2019 08:29

Herec a politický nováčik Volodymyr Zelenskyj vedie po nedeľňajších prezidentských voľbách na Ukrajine pred súčasným prezidentom Petrom Porošenkom a bývalou premiérkou Julijou Tymošenkovou. Podľa predbežných výsledkov sa v druhom kole stretnú Zelenskyj a Porošenko.

Volebná účasť bola na úrovni 63,5 percenta, vyplýva z údajov poskytnutých všetkými 199 oblastnými volebnými komisiami. Najmenej ľudí, 47 percent, sa dostavilo k urnám v Zakarpatskej oblasti na západe krajiny. Najvyššia účasť - vyše 68 percent - bola vo Ľvovskej oblasti, Volynskej oblasti a v hlavnom meste Kyjev.

Právo odovzdať hlas niektorému z 39 kandidátov malo približne 30 miliónov Ukrajincov. V súlade s očakávaniami zrejme nikto z kandidátov nezískal podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší sa tak stretnú v druhom kole volieb, naplánovanom na 21. apríla.

Hlasovanie v prvom kole volieb, ktoré sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, prebiehalo vo všeobecnosti pokojne. Obyvatelia proruských separatistických oblastí na východe Ukrajiny sa na voľbách nezúčastnili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok