Ukrajina si volila nového prezidenta, o úrad bol rekordný záujem

TA3 TASR
31.3.2019 19:24

Rekordných 39 kandidátov — 35 mužov a štyri ženy — sa v prvom kole volieb uchádzalo o úrad prezidenta Ukrajiny. Komik Volodymyr Zelenskyj a úradujúci prezident Petro Porošenko získali najviac hlasov v prvých odhadoch výsledkov po skončení hlasovania.

Nováčik bol favoritom

Politický nováčik Zelenskyj bol hlavným favoritom spomedzi 39 kandidátov, ktorí sa v prvom kole uchádzali o priazeň voličov. Podľa výsledkov prieskumov medzi voličmi, zverejnených bezprostredne po zatvorení volebných miestností, zvíťazil s odhadovaným ziskom 30,4 percenta odovzdaných hlasov.

Porošenkovi predpovedajú na základe tzv. exit polls druhé miesto a zisk 17,8 percenta hlasov. Bývalá premiérka Julija Tymošenková získala 14,2 percenta a skončila tak až ako tretia v poradí, vyplýva zo skombinovaných údajov troch prieskumných agentúr. Ukrajinská expremiérka a prezidentská kandidátka odmietla ako "nečestné" odhady výsledkov, podľa ktorých sa umiestnila až na treťom mieste a stratila tak možnosť zabojovať o tento post v druhom kole. Vyhlásila, že podľa údajov zhromaždených jej tímom získala v skutočnosti podporu takmer 21 percent zúčastnených voličov a umiestnila sa tak na druhej priečke za Zelenským.

V súlade s očakávaniami nezískal ani jeden z kandidátov podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Zelenskyj a Porošenko sa tak stretnú v druhom kole volieb, naplánovanom na 21. apríla.

Prvý krok vpred

Zelenskyj po zverejnení prognóz výsledkov prvého kola vyhlásil pred svojimi priaznivcami, že ide "len o prvý krok smerom k veľkému víťazstvu". Porošenko zase povedal, že druhé miesto v prvom kole volieb vníma ako "tvrdú príučku". Zverejnenie prvých úplnejších výsledkov prvého kola volieb sa očakáva až počas noci na pondelok. Herec a riaditeľ filmových štúdií Zelenskyj (41) svoju kandidatúru oznámil krátko pred začiatkom roka 2019. Mnohí Ukrajinci ho poznajú z komediálneho televízneho seriálu Služobník ľudu, kde stvárňuje obyčajného učiteľa odhodlaného bojovať proti korupcii, ktorý sa stane prezidentom. Vo svojej kampani sa Zelenskyj sústreďuje na boj proti korupcii.

Úradujúci prezident Petro Porošenko sa stal víťazom predčasných prezidentských volieb v máji 2014, keď nahradil vo funkcií hlavy štátu Viktora Janukovyča. Je známy ako oligarcha a jeden z najbohatších ľudí na Ukrajine, pričom svoj majetok získal aj vďaka podnikaniu v Rusku, kde má jeho čokoládové impérium Roshen viaceré výrobné závody. Zelenskyj i Porošenko sú zástancami jasnej prozápadnej orientácie Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok