V prvom kole volieb im zničili urnu, tentokrát sa zabezpečili

TA3 TASR
30.3.2019 14:20

V obci Medzany v okrese Prešov prijali viaceré opatrenia, pretože počas prvého kola prezidentských volieb došlo k incidentu s volebnou urnou.

"Keďže vtedy sa urna porušila, tak teraz je plechová. Je pevnejšia, obsah sa nevysype a máme na nej aj visiaci zámok. Zabezpečená je maximálne," uviedol predseda Okrskovej volebnej komisie v Medzanoch Rastislav Tabák. Pokusy o vynesenie urny podľa jeho slov zatiaľ neboli. "Dúfajme, že nič podobné sa nezopakuje,“ skonštatoval Tabák.

Počas volieb používajú plátenné plenty z roku 1990, ktoré sú podľa neho dôstojnejšie a praktickejšie ako kartónové. Pre incident počas prvého kola prezidentských volieb v Medzanoch na viac ako hodinu zatvorili okrskovú volebnú miestnosť. Poslanec obecného zastupiteľstva Anton Vaňo prišiel do miestnosti, vzal urnu, s ktorou vybehol von a hodil ju o zem. Urna sa rozbila a hlasovacie lístky sa vysypali. Polícia ho v nedeľu obvinila z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

Podľa Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán v danom prípade nedošlo k manipulácii volieb, čo vtedy potvrdila kontrola obsahu hlasovacej urny. Hlasovanie v prvom kole prezidentských volieb v obci sa pre incident predĺžilo do 23.16 h. V pondelok (18. 3.) Okresný súd v Prešove vymeral Vaňovi v súvislosti s volebným incidentom trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky. Za svoj čin sa ospravedlnil.

Témy: Prešov
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok