Končia sľuby, začnú sa skutky. Takto odvolili politickí lídri

TA3 TASR SITA
30.3.2019 11:39

Odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov v druhom kole prezidentských volieb prišli aj bývalý prezident Rudolf Schuster, súčasný prezident SR Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini, Béla Bugár či Richard Sulík. Prehovorili o dôležitosti tejto funkcie a ľudí vyzvali, aby išli voliť.

Kiska: Hlava štátu musí mať silný mandát

Prezident Andrej Kiska odovzdal svoj voličský hlas so svojou manželkou tradične v Poprade. V rozhovore s novinármi vyzval ľudí, aby prišli voliť, pretože nová hlava štátu musí mať silný mandát. „Verím, že ľudia si nájdu čas a prídu voliť, aj keď je dnes krásny jarný deň. Čím viac voličov príde a odovzdá svoj hlas novému prezidentovi, tým silnejší mandát bude mať,“ zdôraznil Kiska.

kiskaaa_7f000001-4e7d-288a.jpg

Základnou úlohou prezidenta je podľa neho apelovať na zodpovedných, aby prinášali riešenia a ukazovali ľuďom hmatateľné výsledky. Konštatoval, že mnohí občania Slovenska volili v prvom kole extrémizmus, avšak často nie preto, že sú sami extrémisti. „Je to akýsi vzdor,“ povedal Kiska. Zároveň požiadal tých voličov, ktorých kandidáti sa nedostali do druhého kola a možno uvažujú, či vôbec ísť v druhom kole voliť, aby prišli k urnám. Počas tohto víkendu by sa mali Slováci dozvedieť meno jeho nástupcu. Dosluhujúci prezident však nostalgiu necíti. „Určite si kladiem veľké výzvy a chcem pomôcť našej krajine. Takže pre mňa sa veľmi rýchlo otvára ďalšia kapitola môjho života. Vidíme, čo sa deje na vnútropolitickej scéne, vychádzajú stále nové a nové informácie okolo Kočnera a nový prezident alebo prezidentka nebude v jednoduchej pozícii,“ konštatoval Kiska, ktorý verí, že ľudia si v sobotu vyberú správne.

Premiér sa teší na spoluprácu

Premiér Peter Pellegrini sa už teraz teší na spoluprácu s novou hlavou štátu. Konštatoval to v Banskej Bystrici po volebnom akte v Základnej škole Jána Bakossa. "Veľmi si želám, aby sme ako Slováci a Slovenky mali dobrú hlavu štátu, s ktorou sa bude dobre spolupracovať a ktorá nás bude dobre reprezentovať navonok a bude robiť dobrú prácu aj dovnútra krajiny," reagoval predseda vlády. Želá si, aby v druhom kole bola čo najväčšia účasť, a preto vyzýva občanov vo všetkých kútoch našej krajiny, aby využili svoje volebné právo a prišli v sobotu k urnám.

Schuster: Občania majú prezidenta kritizovať

Odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov v sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb prišiel do volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach aj bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorý svoje päťročné funkčné obdobie začal v roku 1999. Ako povedal, zvolená hlava štátu bude mať dôveru voličov a je potrebné ju rešpektovať. „Doteraz boli sľuby a teraz začnú skutky. Potom sa ukáže, či bol taký, ako sľúbil, alebo bol lepší - menej sľuboval, viac vykonával. Realita sa ukáže, až keď nastúpi 15. júna,“ povedal s tým, že povinnosť občanov je prezidenta kritizovať a ten by ich mal počúvať.

schust_7f000001-4db0-62eb.jpg

„Každý rok bude mať pri hodnotení stavu republiky možnosť povedať to, čo si myslí – objektívne kritizovať to, čo je zlé, pochváliť to, čo je dobré. Ja som to tak robil, nebol som pochopený. Ale dnes sme už ďalej, takže už skôr pochopia, že prezident nie je na to, aby bol pritakávač koalícii, ale musí povedať, čo robí opozícia dobre, ale aj koalícia,“ dodal s tým, že prezident je dobrý vtedy, ak nájde správny pomer. Ako Schuster pripomenul, priama voľba prezidenta má veľký význam a nemalo by sa pripustiť, aby ho opätovne volil parlament.

Prezidenta čaká hektické obdobie, tvrdí Gašparovič

Bývalý prezident Ivan Gašparovič odvolil krátko pred dvanástou hodinou spoločne s manželkou na Gymnáziu na Metodovej ulici v Bratislave. Ako povedal pri príchode novinárom, nového prezidenta čakajú viaceré výzvy a náročné úlohy, najmä pri zahraničnopolitických otázkach. Gašparovič dodal, že nová hlava štátu bude musieť hľadať kompromisy.

gaspi_7f000001-5138-7c73.jpg

"Už pri prvej voľbe som hovoril, že nový prezident alebo prezidentka príde do hektického obdobia. Spoločnosť na Slovensku je skutočne rozdelená ako nikdy predtým a aj preto musí nájsť cestu ku kompromisom a spájaniu ľudí," povedal. Ako dodal, nový prezident musí mať skúsenosti v zahraničnej politike, pretože Európska únia sa vyvíja a transformuje. Gašparovič dnešný deň strávi so svojou rodinou. Na záver zaželal obom kandidátom veľa šťastia a odhodlania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok