Malej obci chýba úrad. Prezidenta volia v dome starostu

TA3 TASR
30.3.2019 10:23

V jednej z najmenších obcí na Slovensku - Príkra, volia počas druhého kola prezidentských volieb v dome starostu. Dôvodom je, že nemajú vlastnú budovu obecného úradu. Starosta preto úraduje doma.

Malej obci chýba úrad. Prezidenta volia v dome starostu
TASR/Maroš Černý

"Budovu bývalého obecného úradu odkúpil nový majiteľ a nedohodli sme sa na nájme. Výhody sú, že všetko máte v jednom. To je veľká výhoda a nevýhoda, že viac ľudí je v dome, ale zase, keď sú veľké priestory, tak to nie je problém," uviedol starosta obce Príkra Miroslav Goldir. V obci má trvalý pobyt 12 ľudí. "Počas prvého kola prezidentských volieb prišli voliť deviati z desiatich obyvateľov a dvom som odovzdal hlasovacie preukazy. Takže účasť bola viac ako 90 percent," skonštatoval starosta s tým, že v minulosti mala obec takmer 150 obyvateľov.

Na život v obci sa nesťažujú. Autobus do obce chodí len počas letných mesiacov a to iba raz týždenne. Najväčšie problémy im spôsobuje prístupová cesta, ktorá je podľa starostu v katastrofálnom stave. "Dúfam, že dôjde k jej rekonštrukcii. Tento rok nám prišla kladná odpoveď, že sme vlastne boli zaradení do tohtoročného plánu výstavby, tak dúfajme, že sa to zrealizuje," povedal. Lákadlom pre turistov je i drevený Gréckokatolícky chrám svätého Michala z roku 1777, ktorý je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.

Adrián Čech má v obci Príkra trvalý pobyt, študuje však v Bratislave. Keďže chce pomôcť obci, stal sa jedným z troch obecných poslancov. "Máme tu rodinnú chatu, ktorú sme zdedili. Aj to, že som študentom verejnej správy, tak som chcel skúsiť byť poslancom a riadne sa podieľať na chode obce. Nielen ako občan, ale mať aj právomoc niečo zmeniť. Myslím si, že keď sú poslanci v obecnom zastupiteľstve súdržní, tak veci sa dajú posunúť lepším smerom v každej obci. Doteraz sme urobili nové smerovníky k obecnému úradu, bude sa maľovať zastávka, ako aj zábradlia a mosty. Prioritou je pre nás prístupová cesta," povedal Čech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok