Poslanci opäť odmietli brexitovú dohodu, bude mimoriadny summit

TA3 TASR
29.3.2019 15:49

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu ani na tretí pokus neschválili dohodu o odchode Británie z Európskej únie, ktorú s Bruselom uzavrela vláda premiérky Theresy Mayovej. Nehlasovali však o politickej deklarácii o budúcich vzťahoch medzi Londýnom a EÚ, ktorá je súčasťou dohody.

Mayová chce naďalej riadený odchod

Za dohodu hlasovalo 286 poslancov a 344 ich bolo proti. Na schválenie dohody bolo potrebných 318 hlasov. Mayová uviedla, že vláda sa aj naďalej bude usilovať o riadený brexit. Premiérka zároveň povedala, že Snemovňa už v procese odchodu Británie z EÚ nemá čo urobiť.

"Táto Snemovňa odmietla brexit bez dohody, odmietla zrušiť brexit, v stredu odmietla všetky varianty predloženej dohody a dnes odmietla schváliť výlučne dohodu o brexite," povedala Mayová s tým, že vláda bude napriek tomu pokračovať v úsilí o dosiahnutie usporiadaného brexitu tak, ako ju zaväzujú výsledky referenda z júna 2016.

Na výsledok hlasovania v britskom parlamente, keď sa za dohodu o brexite vyslovilo 286 poslancov a 344 ich bolo proti, reagoval aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý na 10. apríla zvolal mimoriadny summit EÚ.

EK potvrdila predĺženie

Poľutovanie nad výsledkom hlasovania v britskom parlamente vyslovila aj Európska komisia. "Komisia ľutuje negatívny výsledok hlasovania. Podľa rozhodnutia Európskej rady z 22. marca sa termín odchodu Británie z EÚ predlžuje do 12. apríla. Pravdepodobným scenárom je v tejto chvíli scenár odchodu bez dohody 12. apríla," uvádza sa vo vyhlásení Európskej komisie.

Británia mala pôvodne EÚ oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však minulý týždeň na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla. Ak by "rozvodovú dohodu" parlament 29. marca schválil, mohla Británia EÚ opustiť až 22. mája. Poslanci dohodu vyrokovanú Mayovej vládou s EÚ odmietli už 15. januára, 12. marca. a 29. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok