Šufliarsky končí, ohlásil Čižnár po škandále s Kočnerovými SMS

TA3 SITA TASR
29.3.2019 13:41

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa vo svojom vyhlásení pred novinármi vyjadril k svojmu prvému námestníkovi Petrovi Šufliarskemu, ktorý čelí kauze SMS správ s Marianom Kočnerom. Ten je obvinený v najzávažnejších kauzách. Čižnár absolvoval so Šufliarskym dlhší rozhovor a dohodli sa, že jeho námestník od apríla končí.

Vážny rozhovor Čižnára s námestníkom

Čižnár na začiatku skritizoval lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorý na nich na tlačovej besede "nabrýzgal" a obvinil Čižnára, že sa pred kauzou skrýva. Čižnár zdôraznil, že vo štvrtok absolvoval dôležité vyšetrenie na onkológii. Čižnár Matoviča obvinil, že klamal a zavádzal a to aj pri "výhražných SMS", ktoré ho odhovárali od zverejnenia komunikácie Šufliarsky-Kočner. Človek, ktorý Matovičovi správy posielal, sa vraj potom čižnárovcom sám ozval. "Sami si urobíte názor, čo v tej komunikácii bolo," povedal novinárom Čižnár. Hovorkyňa GP Andrea Predajňová prečítala mail od autora údajných výhražných SMS Matovičovi. Istý Anton Železník sa v ňom priznáva, že Matovičovi SMS poslal, šéf OĽaNO ich však vraj neprezentoval korektne. Železník vraj nepozná Šufliarskeho ale pozná Matoviča. Čižnár z tohto mailu usúdil, že sa nikto Matovičovi nevyhrážal.

Čižnár sa o komunikácii Kočnera so Šufliarskym dozvedel v januári a hneď potom uložil námestníkovi, aby si ju s novinármi "odkomunikoval". Nasledoval Šufliarskeho brífing. Keď vysvitlo, že rozsah komunikácie bol oveľa rozsiahlejší, ako sa na začiatku zdalo, Čižnár požiadal, aby bola celá komunikácia v spise. Šufliarskemu Čižnár povedal, nech sa pripraví na "vážny rozhovor", celú komunikáciu s Kočnerom si však chcel naštudovať. Čižnár sa po dlhšom rozhovore s ním napokon dohodol, že Šufliarsky sa ku dňu 1.4. vzdáva funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora. Čižnár rozhodne o jeho ďalšom zaradení a komunikáciu s Kočnerom posunie etickej komisii, ktorá zaujme ďalšie stanovisko. 

Matovič v reakcii spomenul biblický príbeh o Dávidovi a Goliášovi o tom, že je možné poraziť aj silného súpera. "Dnešné víťazstvo nad Šufliarskym je ako pokorenie Goliáša," uviedol s tým, že ide o najväčší krok ku očiste slovenskej prokuratúry za posledných 12 rokov.

Šufliarsky: Išlo o moje rozhodnutie

Šufliarsky by chcel naďalej pôsobiť ako prokurátor. Pre odchod sa podľa svojich slov rozhodol sám. Komunikáciu s Kočnerom označil za chybu a opäť sa za ňu ospravedlnil.

"Ide o moje rozhodnutie, po zvážení všetkých skutočností a okolností. Spravil som chybu, za ktorú som sa opakovane ospravedlnil a ospravedlňujem kolegom-prokurátorom, odbornej a laickej verejnosti. Pre moje rozhodnutie bola dôležitá aj ochrana mojej celej rodiny, najmä pred mediálnymi atakmi. Chcem funkciu prokurátora vykonávať tak ako doteraz, zákonne, spravodlivo, profesionálne, s pokorou a v prospech ľudí," povedal Šufliarsky.

Matovič: Skutočným šéfom je Šufliarsky

Predseda opozičného hnutia OĽaNO Matovič na skoršej tlačovej konferencii uviedol, že očakáva od generálneho prokurátora, že odvolá prvého námestníka generálneho prokurátora Šufliarskeho. Zároveň dodal, že Šufliarsky je skutočným šéfom generálnej prokuratúry. "Pán Šufliarsky je skutočná hlava generálnej prokuratúry a k pánovi Čižnárovi sa správa ako k poskokovi. Preto sa ho Čižnár bojí odvolať," povedal a vyzval Čižnára na odvolanie Šufliarskeho.

Matovič sa Šufliarskeho pýta, či sa v roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej konalo osobné stretnutie medzi ním a Marianom Kočnerom. Šufliarsky by mal tiež podľa neho ozrejmiť, či prešli na iný spôsob komunikácie. Líder OĽaNO hovoril aj o presune časti vyšetrovacieho spisu týkajúcej sa objednávky vraždy Maroša Žilinku a Daniela Lipšica. Zaujíma ho, či skutočným zámerom presunutia tohto spisu bolo, aby sa nezverejnila komunikácia medzi Šufliarskym a Kočnerom.

Matovič vo štvrtok informoval, že Šufliarsky si s Kočnerom vymenili až 430 SMS, sedem esemesiek aj zverejnil. Následne Šufliarsky potvrdil, že si s podnikateľom písal od januára do júla 2017. Prvý námestník generálneho prokurátora svoje odpovede označil za prejav slušnosti a profesionality. Zároveň oznámil, že SMS medzi ním a Kočnerom zverejní, niektoré potom zverejnil v relácii TA3 Téma dňa.

Kočner je v súčasnosti väzobne stíhaný v kauze televíznych zmeniek. Obvinený je aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zabili i jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok