Ako vyberáte, čo potrebujete. Jednoduchý manuál k voľbám

TA3 TASR SITA
30.3.2019 09:58

Vybrali ste si a chystáte sa do volebnej miestnosti, aby ste odovzdali hlas jednému z dvoch prezidentských kandidátov v druhom kole? Pozor na banálne chyby, ktoré by vám znemožnili voliť alebo zneplatnili váš hlas. Jednoduchý manuál vám povie všetko potrebné.

Ako vyberáte, čo potrebujete. Jednoduchý manuál k voľbám
TASR/Erik Mader

Kedy a kde sa volí

V sobotu 30.3. od 7:00 ráno do 22:00 večer v jednej z 5 940 volebných miestností na Slovensku. Vo voľbách prezidenta nie je možné voliť poštou.

Kto môže voliť

Volič musí byť občanom SR a v deň konania druhého kola volieb musí dovŕšiť vek 18 rokov.

Čo potrebujeme

Každý volič musí vo volebnej miestnosti preukázať svoju totožnosť okrskovej volebnej komisii. Pri občanoch s trvalým pobytom v SR na to slúži občiansky preukaz. Ak volič hlasuje mimo miesta svojho trvalého pobytu, predloží spolu s občianskym preukazom aj hlasovací preukaz. Ten sa dnes už vybaviť nedá, nejneskorší termín bol piatok 29.3. Občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na území Slovenska, preukáže svoju totožnosť slovenským pasom a súčasne okrskovej volebnej komisii predloží čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Ako voliť

Krúžkujeme, nekrížikujeme. Vyznačiť možno iba jedného kandidáta, inak hlas nebude platný. Hlasuje sa tajne, za plentou či volebnou zástenou. Hlasovací lístok treba vložiť do obálky a tú vhodiť do volebnej urny.

Ako voliť s asistenciou

Voliť môže aj volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať. Treba to oznámiť pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii. Takýto volič má právo vziať so sebou za plentu aj inú osobu, ktorá podľa jeho pokynov upraví hlasovací lístok a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen volebnej komisie.

Čo ak sa pomýlime

Ak sa volič náhodou pomýli, nemal by nič škrtať, ale vypýtať si nový hlasovací lístok. Nesprávne označený hlasovací lístok treba dať do špeciálnej zapečatenej schránky na nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky. Ak tak volič nespraví, dopustí sa priestupku, za ktorý je pokuta 33 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok