Posun alebo nezmysel? Poslanci rokovali o Istanbulskom dohovore

TA3 TASR SITA
28.3.2019 19:38

Diskusia o Dohovore Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu dominovala tretiemu rokovaciemu dňa 43. schôdze Národnej rady SR.

Posun alebo nezmysel? Poslanci rokovali o Istanbulskom dohovore
TASR/Michal Svítok

Diskusia ešte nekončí

"Pristúpením k dokumentu sa stávame členom európskej skupiny, ktorá má svoj spoločný mechanizmus. Má byť nástrojom k tomu, aby sa celá spoločnosť posunula dopredu," povedala v závere dňa Natália Blahová zo strany Sloboda a Solidarita. Opačný názor má Štefan Zelník zo Slovenskej národnej strany, ktorá iniciovala návrh na prijatie uznesenia k Istanbulskému dohovoru. Je presvedčený, že jeho tvorcovia "pod rúškom zákazu násilia na ženách tam zakomponovali články o nezmyselnej rodovej rovnosti".

Soňa Gaborčáková z OĽaNO by privítala kvalitnú právnu analýzu Dohovoru, ktorá podľa nej neexistuje. K tomu by sa mohla viesť kultivovaná verejná diskusia. "Hovorme o téme násilia a hovorme aj to, že mechanizmy zakomponované v zákonoch sú kvalitné, ale nefunkčné. Chýbajú služby pre obete násilia. Záchranná sieť nefunguje, pretože niet na to financií," povedala. Podľa nej to Istanbulský dohovor nevyrieši. Problém by vyriešili služby zaplatené štátom pre obete, ktoré by im pomohli. "Nevnášajme do toho ideologické veci, lebo to problému nepomáha. Naopak, to rozdeľuje ľudí, a ženy cítia, že majú trpieť," povedala. V rozprave, ktorá bude pokračovať v piatok o 9:00, vystúpi ešte osem poslancov.

SNS je proti ratifikácii

Podpredseda SNS Jaroslav Paška v pléne predstavil návrh uznesenia, podľa ktorého by NR SR mala požiadať vládu SR, aby proces smerujúci k ratifikácii Istanbulského dohovoru ukončila. "Vidíme, že sú problémy medzi terminológiou Istanbulského dohovoru a Ústavou SR, ktorá nepripúšťa také definície partnerských vzťahov, ako sú v Istanbulskom dohovore," uviedol Paška. Podľa neho jedným z rozporov je, že v SR máme definovanú rodinu ako partnerský vzťah muža a ženy, čo je základnou bunkou systému SR. V rámci rodovej terminológie Istanbulský dohovor umožňuje partnerstvo, kde sa používa terminológia rodič číslo jedna a rodič číslo dva.

SNS považuje za dôležité, aby Dohovor nebol na Slovensku ratifikovaný. Podľa navrhovaného uznesenia má vláda vykonať všetky úkony súvisiace s oznámením Rade Európy, že SR sa nehodlá stať zmluvnou stranou Dohovoru. Vládu má o prijatí uznesenia informovať predseda NR SR.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok