Poslanci zahlasovali za odklad brexitu, termín závisí od dohody

TA3 TASR SITA
27.3.2019 22:25

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili návrh zákona, podľa ktorého Británia opustí Európsku úniu v závislosti od toho, či bude schválená dohoda o brexite vyrokovaná vládou premiérky Theresy Mayovej.

Jasná prevaha za

Za návrh zákona o odložení brexitu hlasovalo 441 poslancov, proti sa ich vyslovilo 105. Londýn opustí EÚ 12. apríla, ak parlament dovtedy dohodu neschváli. V prípade jej schválenia by Spojené kráľovstvo malo EÚ opustiť 22. mája.

K hlasovaniu o odklade brexitu došlo potom, čo britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že ak poslanci Dolnej snemovne na tretí pokus schvália dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú jej vláda uzavrela s Bruselom, odíde z postu šéfky kabinetu. Mayová podmienečné svoje rozhodnutie odísť z postu premiérky oznámila na zasadaní vplyvného Výboru 1922 združujúceho poslancov Konzervatívnej strany, ktorí nie sú členmi vlády.

Zamietli 12. apríl

Poslanci Dolnej snemovne zároveň zamietli v indikatívnom hlasovaní návrh na odchod Británie z EÚ bez dohody 12. apríla. Takisto zamietli aj zvyšných sedem návrhov. Tesnou väčšinou 27 hlasov schválili návrh, podľa ktorého indikatívne hlasovali o alternatívach k dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Ide o neobvyklý postup, ku ktorému nedošlo už viac ako 100 rokov.

K hlasovaniu o odklade brexitu došlo potom, čo britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že ak poslanci Dolnej snemovne na tretí pokus schvália dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú jej vláda uzavrela s Bruselom, odíde z postu šéfky kabinetu.

Británia mala pôvodne EÚ oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však minulý týždeň na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu prinajmenšom do 12. apríla, čo sa stane vtedy, keď parlament ani tretíkrát neschváli "rozvodovú dohodu". Ak by však britský parlament dohodu na tretí pokus schválil, odišla by Británia z Únie až 22. mája.

Poslanci dohodu vyrokovanú Mayovej vládou s EÚ odmietli už 15. januára a 12. marca. Premiérka v pondelok na úvod rozpravy vyhlásila, že väčšinu na jej schválenie stále nemá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok