Muhammad Mursí zvíťazil v druhom kole egyptských prezidentských volieb

TA3, TASR
24.6.2012 16:50

V druhom kole egyptských prezidentských volieb zvíťazil islamista Muhammad Mursí. Oznámila to dnes egyptská volebná komisia.

Islamista Muhammad Mursí bol v prvých slobodných prezidentských voľbách v Egypte zvolený za hlavu štátu. S tesným náskokom porazil Ahmada Šafíka, posledného premiéra za vlády zosadeného lídra Husního Mubaraka.


Egyptská volebná komisia dnes oznámila, že Mursí získal minulý víkend v druhom kole prezidentských volieb 51,7 percenta hlasov a bývalý generál Šafík za ním zaostal so 48,3 percenta hlasov.
Keď výsledky prezidentských volieb naživo oznámili v televízii, obrovský dav tisícov Mursího stúpencov z Moslimského bratstva na káhirskom námestí Tahrír sa začal radovať a tancovať. Mávali štátnymi vlajkami a skandovali "Alláhu akbar!" (Alah je veľký) a vítali tak dramatické víťazstvo.


Mursí, z Moslimského bratstva, je nástupcom Mubaraka, ktorého zvrhli pred 16 mesiacmi po ľudovom povstaní v Egypte. Vojenská rada, ktorá odvtedy vládla v najväčšej arabskej krajine, tento mesiac obmedzila právomoci prezidenta. To znamená, že líder bude musieť na plánovanej demokratickej ústave úzko spolupracovať s armádou.


Šesťdesiatročný Mursí - v USA vyštudovaný inžinier, ktorý bol za Mubaraka istý čas vo väzení - zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb v máji. Získal vtedy necelú štvrtinu hlasov voličov. Prisľúbil, že vytvorí koaličnú vládu, aby uspokojil mnohých Egypťanov, vrátane veľkej kresťanskej menšiny, ktorá sa obáva nábožensky orientovanej, islamskej vlády.


Vojenská rada si ponechá kontrolu nad najväčšou armádou na Blízkom východe, ktorej najbližším spojencom sú Spojené štáty. Mursí vyhlásil, že bude rešpektovať medzinárodné dohody, obzvlášť tú, ktorú Egypt podpísal s Izraelom v roku 1979 a od ktorej závisí väčšina americkej pomoci.


"Prezident Mursí bude bojovať, aby držal v rukách páky štátu," vyhlásil v Káhire Elija Zarwán, vysokopostavený politický kolega z Rady Európy pre zahraničné vzťahy. "Mursího náročnou úlohou je doviesť ostro rozdelené, znepokojené a rozhnevané obyvateľstvo k mierovému demokratickému výsledku, bez toho, aby sa on sám stal prekliatym obetným baránkom pokračujúcej vojenskej vlády," uviedol Zarwán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok