SR je za odklad brexitu, Briti sa ale nemajú zúčastniť na voľbách

TA3 SITA
21.3.2019 09:53

Premiér Peter Pellegrini si nevie predstaviť, že by sa Veľká Británia zúčastnila na voľbách do Európskeho parlamentu, keďže chce z EÚ vystúpiť. Povedal to na Výbore NR SR pre európske záležitosti pred odchodom do Bruselu na samit európskych lídrov.

Pellegrini: Už nevieme, o čo Británii ide

"Británia sa rozhodla odísť, ale dokedy budeme čakať," pýtal sa Pellegrini. "Už musíme vytvoriť tlak na Britániu, nemôžeme to stále odkladať, ale som za zmierlivejšiu cestu," povedal s tým, že Veľká Británia už mala schváliť dohodu. Parlamentný výbor prijal stanoviská, s ktorými Pellegrini s delegáciou odlieta na samit.

Ako Pellegrini povedal, je možné predĺženie odchodu na 30. jún, o čo požiadala britská premiérka Theresa Mayová. "Pokiaľ ide o predĺženie lehoty, SR chce v záujme ochrany práv podporiť krátkodobý posun, ktorý by dal čas na dokončenie ratifikačného procesu. Na to je však potrebné mať schválenú dohodu. Ak sa neschváli, hrozí dlhodobý brexit," povedal. Ďalšou možnosťou je podľa neho dlhodobé predĺženie lehoty odchodu, čo by znamenalo, že Veľká Británia sa zúčastní na voľbách do Európskeho parlamentu. "Neviem si predstaviť, že by sa mali konať eurovoľby v Británii," povedal. Je presvedčený, že keď sa rozhodla krajina vystúpiť z EÚ, mali by to stihnúť do eurovolieb. "Kľúčovým zostáva schválenie dohody, pokiaľ nebude schválená dohoda, budeme čeliť tvrdému brexitu," povedal s tým, že SR v tomto prípade drží svoju líniu a teda pre Slovensko ostáva najhoršia možnosť tvrdý brexit, teda odchod bez dohody.

"My chceme držať líniu. Jediné, čo musí britská premiéra Theresa Mayová doručiť, je schválenie dohody. Sme pripravení na oba varianty, ktoré môžu nastať," uviedol Pellegrini. Situáciu však považuje za patovú. "Naťahovanie k ničomu nevedie a my prestávame tušiť, o čo Británii ide," dodal. Podľa neho je najhoršie, keď sa neprijme rozhodnutie, čím sa veci komplikujú. Premiér zároveň pripomenul, že slovenská vláda schválila lex brexit, zákon, ktorý nadobudne účinnosť dňom odchodu Británie z EÚ. Dotýka sa viacerých oblastí – rieši pohybové aj pobytové práva, otázky zabezpečenia sociálnych vecí, štúdia, uznávania dokladov či vodičských preukazov.

O brexite aj na európskom samite

Brexit bude dominantnou témou samitu európskych lídrov, keďže ani necelých deväť dní pred plánovaným odchodom Veľkej Británie nie je jasné, ako a ani kedy Európsku úniu opustí. Momentálne je dátum odchodu 29. marec, britská premiérka Theresa Mayová však v stredu požiadala o predĺženie odchodu na 30. jún. Europrezident Donald Tusk na to zareagoval, že si vie predstaviť krátke posunutie odchodu, podmieňuje to však tým, že najskôr musí dohodu o brexite odsúhlasenú európskou dvadsaťsedmičkou odobriť britský parlament. Ten dohodu už dvakrát odmietol. Na to, aby sa dátum brexitu posunul, je potrebná zhoda všetkých zostávajúcich 27 krajín EÚ.

Na samite budú lídri podľa premiéra hovoriť aj o spolupráci EÚ s Čínou. "Považujem za nevyhnutné zachovať jednotu členských krajín," povedal. Rovnako témou rokovania bude priemysel a ochrana klímy. Samit sa vyjadrí aj k 5. výročiu anexie Krymu. "Nelegálna anexia sa vníma ako ohrozenie stability v Európe. EÚ odsúdi anexiu Krymu. Budeme hovoriť o možnosti pomoci Ukrajine," priblížil Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok