S Antoninom Vadalom som netelefonoval, tvrdí Fico. Uviedol dôkaz

TA3 SITA TASR
20.3.2019 15:02

Bývalý premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico opäť odmietol, že pred rokmi telefonoval s neslávne známym talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom, spájaným s kalábrijskou mafiou. Kritizoval novinárov, ktorí vraj túto správu zverejnili ako fakt a donútili Fica, aby "urobil prácu za nich" a našiel dôkaz o tom, že s Vadalom netelefonoval.

Dostal odpoveď špeciálneho prokurátora

Predseda strany Smer-SD Robert Fico na základe odpovede od špeciálneho prokurátora Juraja Novockého vyhlásil, že medzi ním a talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom sa neuskutočnil žiaden telefonát. Médiám zároveň na stredajšej tlačovej konferencii pripomenul, že nehľadali dôkazy o týchto kontaktoch.

"Dňa 20. februára 2019 Denník N uverejnil informáciu, že som v roku 2012 telefonoval s pánom Vadalom,"
začal Fico. Dôvodom zverejnenia tejto správy bolo podľa expremiéra zakrytie daňovej kauzy prezidenta Andreja Kisku aj podpora protestov, súvisiacich s vraždou Jána Kuciaka. Fico vyčítal médiám, že túto správu zverejnili ako fakt a to napriek tomu, že jej autenticitu odmietol. "Opäť som musel robiť prácu za vás a vyviňovať sa," pokračoval Fico s tým, že novinári pravdu "nechcú poznať". Fico využil možnosť zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám a dnes sprostredkovane dostal odpoveď "príslušných orgánov Talianska". V trestnom spise sa podľa neho nenachádza"žiadny rozhovor z roku 2012, ktorý zahŕňa Antonina Vadalu".

3-20032019-tk-smer-sd-robert-fico602434_7f000001-5148-1c2e.jpg

Pohrozil trestnými oznámeniami a žalobami

Fico sa podľa vlastných slov obrátil na prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Novockého, ktorého požiadal podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám o poskytnutie záznamu zo služobnej cesty, ktorú absolvoval v talianskej Kalábrii. "Vo vzťahu k existencii priamych telefonických rozhovorov medzi Antoninom Vadalom a bývalým premiérom Robertom Ficom môžeme vyhlásiť, že v uvedenom trestnom spise sa nenachádza žiadny rozhovor z roku 2012 týkajúci sa/zahŕňajúci Antonina Vadalu," uvádza sa v odpovedi prokurátora.

Informácia sa podľa prokurátora poskytla justičným orgánom SR. "Z uvedenej informácie vyplýva, že v roku 2012 Taliansko nevykonávalo žiadne odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky účastníckej stanice Antonina Vadalu, a preto ani nedisponuje údajným rozhovorom medzi ním a Vašou osobou," píše sa v liste od prokurátora. Fico dodal, že zostavili právny tím, ktorý má monitorovať správanie novinárov a ktorého výsledkom majú byť trestné oznámenia a žaloby.

Odmietol, že Vadalu poznal

Taliansky denník La Repubblica podľa Denníka N neuvádzal, či má prokuratúra zachytenú aj nahrávku alebo len disponuje výpisom z hovorov. Fico hneď po zverejnení tejto informácie odmietol, že by sa poznal s talianskym podnikateľom. "Robert Fico nepozná Antonina Vadalu. Ide len o účelovú snahu burcovať vášne pred zajtrajším dňom a odpútať pozornosť od daňových podvodov Andreja Kisku, na ktoré dnes Robert Fico poukázal,"uviedol vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút.

Podnikateľa Vadalu v máji 2018 eskortovali zo SR do Talianska na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Slovenská polícia ho zadržala 13. marca 2018, najprv bol v tzv. predbežnej väzbe, následne vo vydávajúcej väzbe v Košiciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok