Zomrel Dick Dale. Jeho skladba znie v Tarantinovom Pulp Fiction

TA3 TASR
18.3.2019 20:14

Vo veku 81 rokov zomrel americký gitarista a skladateľ Dick Dale, všeobecne považovaný za jedného z priekopníkov surf rocku. Hudobník zomrel v sobotu na bližšie nešpecifikované zdravotné problémy, informoval denník The Guardian a ďalšie spravodajské médiá.

Zomrel Dick Dale. Jeho skladba znie v Tarantinovom Pulp Fiction
SITA/AP

Dale, vlastným menom Richard Anthony Monsour, založil charakteristický zvuk svojich prevažne inštrumentálnych skladieb na zmesi rokenrolu, technike rýchleho udierania do strún elektrickej gitary značky Fender Stratocaster, dozvukových efektov a vplyvov blízkovýchodnej i mexickej hudby.

Prvú singlovú nahrávku vydal v roku 1958, avšak uznanie mu priniesol až regionálny hit Let's Go Trippin' (1961), ktorý spustil surf rockový ošiaľ a inšpiroval mnohých ďalších interpretov. Svetovú popularitu dosiahol Dale o rok neskôr svojou verziou gréckej ľudovej skladby Misirlou, ktorú predstavil západnej kultúre.

Táto skladba, ktorú nahrala jeho skupina Dick Dale & His Del-Tones, sa pôvodne objavila na singli pod názvom Miserlou a na prvom štúdiovom albume skupiny Surfers' Choice (1962) pod názvom Misirlou Twist. V roku 1994 ju americký režisér Quentin Tarantino použil vo svojom filme Pulp Fiction. Dale vydal približne desiatku štúdiových albumov. Z hudobnej scény odišiel v druhej polovici 60. rokov, k nahrávaniu a koncertovaniu sa opäť vrátil o dve desaťročia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok