Vojenská základňa na Slovensku? Nič také nechceme, tvrdia USA

TA3 TASR
18.3.2019 12:15

Americký veľvyslanec Adam Sterling odmietol špekulácie, že by Spojené štáty americké mali záujem na území Slovenska postaviť vojenskú základňu či posielať sem vojakov.

Dohody majú s viacerými krajinami

Sterling to uviedol v krátkom videu na sociálnej sieti Facebook, kde okrem iného spomenul, že Spojené štáty majú obdobné dohody o obrannej spolupráci s viacerými krajinami Severoatlantickej aliancie. Práve pre možnú prítomnosť amerických vojakov žiada SNS pozastaviť rokovania o bilaterálnej spolupráci a možnej finančnej pomoci pre Slovensko v hodnote 105 miliónov amerických dolárov, čo je v prepočte viac ako 93 miliónov eur. Veľvyslanec tieto tvrdenia odmieta s tým, že USA chce takýmto spôsobom pomôcť svojim spojencom v rozvoji obrannej infraštruktúry. Peniaze majú byť určené na úpravu vojenských letísk na Sliači a v Kuchyni.

Sterling podľa svojich slov rozumie potrebe diskusie o takejto dohode, je však presvedčený, že diskusia musí byť založená na faktoch.

"Dohoda poskytne právny rámec na to, aby naše krajiny rozšírili spoluprácu v oblasti armády a obrany. Akákoľvek konečná dohoda bude bilaterálna, dohodnutá oboma národmi a schválená demokratickými procesmi v oboch krajinách," vysvetlil Sterling. Vyzdvihol tiež, že dohoda umožní USA investovať do slovenskej vojenskej infraštruktúry, čo by prispelo k bezpečnosti Slovenska aj ďalších členov NATO. "Takáto investícia by tiež pravdepodobne viedla k zákazkám pre slovenské firmy a dobrým pracovným miestam pre slovenských pracovníkov," myslí si veľvyslanec.

Dohoda je podľa neho dôležitá pre USA aj pre Slovensko a môže prispieť k posilneniu spoločnej bezpečnosti a prosperity oboch krajín.

MO sa už nechce zúčastňovať rokovaní

Rezort obrany minulý týždeň informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Jej prijatie by podľa ministerstva ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky. Argumentovalo aj tým, že ponuka USA nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl SR.

Rozhodnutie ministerstva obrany (prekvapilo aj rezort diplomacie, kritizoval ho aj prezident Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne financie ponúknuté neboli. Zároveň opakoval, že sa nemení zahraničnopolitická orientácia Slovenska.

Vo štvrtok MO SR vysvetlilo, že neodmietlo financie z USA na modernizáciu vojenských letísk. Najprv však podľa neho treba dokončiť rokovania o Dohode o obrannej spolupráci. Tie má podľa slov šéfa rezortu Petra Gajdoša v gescii rezort diplomacie, ktorý však zatiaľ neakceptoval pripomienky Gajdošovho rezortu. Preto MO SR oznámilo, že sa na rokovaniach nebude ďalej zúčastňovať, pokiaľ nebudú pripomienky prekonzultované.

Lajčák: Útočia na smerovanie Slovenska

K tejto téme sa v závere pracovného týždňa vyjadril aj šéf slovenského rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý prízvukoval najmä fakt, že zatiaľ žiadna zmluva neexistuje. Podľa jeho slov sú známe iba návrhy oboch strán, na ktorých zatiaľ nie je dohoda. Detaily majú byť predmetom ďalších rokovaní. Vyjadrenia predstaviteľov SNS vníma navyše Lajčák ako útok na zahraničnopolitické smerovanie Slovenska. 

"Tieto výhrady sú v rozpore s naším vládnym programom. Sú v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky, v rozpore s naším geostrategickým smerovaním a teda aj v rozpore so záujmami Slovenskej republiky aj občanov," povedal Lajčák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok