Strojca masakra si zbrane kúpil cez internet, právnika odmietol

TA3 TASR
18.3.2019 07:14

Majiteľ obchodu so zbraňami v novozélandskom meste Christchurch v pondelok priznal, že predal štyri strelné zbrane a muníciu mužovi obvinenému zo zabitia 50 ľudí v tamojších mešitách, a to prostredníctvom "políciou overovaného procesu internetovej objednávky poštou".

David Tipple, ktorý vlastní obchod Gun City, vo vyhlásení uviedol, že poskytol polícii doklady o nákupe a úplné podrobnosti o predaji týchto zbraní. Podľa jeho slov k nim však nepatrili poloautomatické zbrane, aké páchateľ použil pri útoku. Tipple dodal, že on i jeho zamestnanci sú "zdesení a zhnusení" piatkovým útokom v Christchurchi. "Nezistili sme nič mimoriadne o tomto držiteľovi zbrojného preukazu," napísal.

turkey-new-zealand-mosque-shooting-background-43234-f9c35dae4381478c87b5ac4d197581dd_7f000001-36a7-92b3.jpg

Zadržaný podozrivý, 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant, má zbrojný preukaz od roku 2017. Podľa polície mal pri sebe v čase útoku päť strelných zbraní. Pravicovému extrémistovi, ktorého umiestnili do vyšetrovacej väzby, hrozí doživotie. Miestne médiá informovali, že Tarrant sa plánuje na súde zastupovať sám. Jeho súdom pridelený právnik, ktorý ho zastupoval na sobotňajšom pojednávaní, pre denník New Zealand Herald tiež povedal, že Tarrant sa nezdá mentálne labilný. Pred súd ho najbližšie predvedú 5. apríla.

V Christchurchi by sa v pondelok mali konať prvé pohreby obetí piatkovej streľby v dvoch mešitách. Tri dni po útokoch majú úrady vydať prvé obete rodinným príslušníkom. V islame je pritom obvyklé, že zosnulých pochovávajú do 24 hodín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok