Komisia potvrdila výsledky, finalisti prezidentských volieb sú známi

TA3 TASR SITA ČTK
17.3.2019 08:31

Prvé kolo prezidentských volieb je za nami. Jeho jednoznačnou víťazkou sa stala právnička Zuzana Čaputová, ktorá dominovala vo všetkých krajoch. Do druhého kola postupuje spolu s diplomatom Marošom Šefčovičom. Volebná účasť dosiahla 48,74 percent. Udalosti po prvom kole volieb sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

20:15 Časopis Politico píše, že Čaputovej podpora reflektuje frustráciu voličov Smeru, ktorý bol pred rokom po Kuciakovej vražde terčom protivládnych protestov. Kandidátka, ktorá viedla predvolebnú kampaň pod heslom "Bojujme spolu proti zlu", zastáva liberálny postoj k sobášom osôb rovnakého pohlavia a adopcii detí takýmito osobami, dodáva Politico.

20:10 Tlačová agentúra AP poukazuje na to, že Čaputovú podporil dosluhujúci slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý už v týchto voľbách nekandidoval. Podľa AP Čaputová zaujala voličov, ktorí sú znechutení korupciou a mainstreamovou politikou. Agentúra zároveň pripomína, že Šefčovič bol pred pádom totality v roku 1989 členom Komunistickej strany a ponuku kandidovať za prezidenta prijal od predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý sa vlani vzdal premiérskeho úradu. Rovnaký zdroj zdôrazňuje, že prezident má na Slovensku právomoc vyberať predsedu vlády, menovať sudcov Ústavného súdu a vetovať návrhy zákonov, pričom parlament môže jeho veto prelomiť jednoduchou väčšinou.

21:05 Na prvé kolo volieb zareagovala aj stanica BBC, ktorá si všíma, že ak Čaputová uspeje i v druhom, rozhodujúcom kole, stane sa historicky prvou ženou v prezidentskom kresle Slovenskej republiky. "Odkaz voličov vnímam ako silnú výzvu na zmenu," uviedla kandidátka. BBC ďalej poukazuje na to, že liberálna Čaputová sa dostala do popredia počas masových protestov, ktoré spustila vlaňajšia vražda mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka zaoberajúceho sa politickou korupciou. Médium pripomína, že Čaputová je v slovenskej politike nováčikom a jej malá strana Progresívne Slovensko nedisponuje v parlamente žiadnymi kreslami, zatiaľ čo jej konzervatívny rival Šefčovič z vládnucej strany Smer je dlhoročným skúseným politikom a podpredsedom Európskej komisie.

20:18 "Kresťanská únia ďakuje všetkým voličom Františka Mikloška za ich podporu. Vďaka ich hlasu sa Františkova kandidatúra stala zmysluplným vyjadrením skutočnej kresťanskej demokracie, ktorá stojí vo verejnom živote vždy na strane slobody, zodpovednosti a kresťanských hodnôt," uviedol za Kresťanskú úniu europoslanec Branislav Škripek. Mikloškovi poďakoval za odhodlanie bojovať za tieto ideály až do konca. "V prvom kole prezidentských volieb predstavil dôstojnú alternatívu, s ktorou sa mohli voliči stotožniť bez kompromisov a otáznikov vo svedomí."


19:22 Polícia obvinila z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda v obci Medzany v okrese Prešov 43-ročného muža. Informuje o tom polícia na svojom profile na sociálnej sieti. Pre incident na niekoľko minút zatvorili okrskovú volebnú miestnosť. "Prišiel volič, vzal urnu, vybehol von. Hodil ju o zem, a keďže je z papiera, tak sa rozletela. Urna je rozbitá a lístky sú porozhadzované. Momentálne čakáme na vyšetrovateľov," opísal po incidente starosta obce Medzany Jozef Kipikaša.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jany Ligdayovej policajná hliadka išla situáciu preveriť priamo na miesto. Hlasovanie v prvom kole prezidentských volieb v obci sa tak predĺžilo do 23.16 h.

19:05 Ako hodnotia výsledky prvého kola u našich susedov?

18:35 Čaputová pod Tatrami dokázala presvedčiť viac ako 50 percent voličov. Viac ako nadpolovičnú väčšinu hlasov v okrese Poprad získala - v Meste Vysoké Tatry - 53,25%, v Gánovciach 50,03%, v obci Rakúsy v okrese Kežmarok až 62,22% hlasov voličov. Vo Vysokých Tatrách však zhruba polovica voličov odvolila na základe hlasovacích preukazov
V rámci troch okresov - Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, v ktorých zvíťazila - získala najmenej percent v Starej Ľubovni (22,33%). V tomto meste získali Harabin (21,08%) a Šefčovič (20,97%), na štvrtej priečke sa umiestnil Kotleba (14,28%).

Štefana Harabina za prezidenta by si priali v jeho rodnej obci – Ľubica, kde získal prvenstvo so 46,41%, ako aj vo viacerých obciach v okrese Kežmarok.

18:05 Strana Naj v prvom kole prezidentských volieb nepodporovala žiadneho kandidáta. Predseda strany Viktor Béreš pred druhým kolom ľudí vyzval, aby 30. marca pristúpili k volebným urnám a podporili Šefčoviča.

Predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál poznamenal, že v druhom kole vyjadruje strana podporu Čaputovej. "Odporúčame všetkým demokraticky zmýšľajúcim voličom dať jej svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb," povedal Dostál. OKS v prvom kole podporovala Františka Mikloška.

17:45 Mimoparlamentné strany sa pri podpore kandidátov na post prezidenta Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča rôznia. Líder hnutia Spolu - občianska demokracia Miroslav Beblavý uviedol, že výsledok Čaputovej v prvom kole "je dobrou správou o chuti ľudí na Slovensku na pozitívnu zmenu". "Táto zmena má slušnú, demokratickú a odbornú tvár. Napomáha jej spájanie síl tých, ktorým ide o vec, a nie o vlastný prospech. Táto zmena prináša skutočných lídrov, ako je Matúš Vallo a teraz Zuzana Čaputová. Som presvedčený, že sa ešte neskončila," dodal Beblavý.

17:30 Český prezident Miloš Zeman sa podľa svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka vyjadrí podrobne až ku konečnému výsledku a vtedy víťazovi zablahoželá. Zeman sa vo štvrtok v televízii TV Barrandov vyslovil za to, aby sa prezidentom SR stal niekto, kto už skôr vykonával nejakú politickú funkciu a obstál v nej.

17:10 Do finále slovenských prezidentských volieb postúpili podľa českého ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka kandidáti, u ktorých je záruka, že budú bojovať proti extrémizmu a nenávisti. Informovala o tom česká spravodajská televízia ČT24. Dodala, že českí politici si taktiež všímajú, že obaja finalisti sú proeurópski.

Aj podľa servera iDNES.cz väčšina českých politikov gratuluje Zuzane Čaputovej k úspechu a vyzdvihuje, že obaja postupujúci kandidáti sú proeurópski. "Do druhého kola slovenských volieb postúpili kandidáti, u ktorých je záruka, že budú bojovať proti extrémizmu a nenávisti. Prajem im veľa šťastia v druhom kole," napísal Petříček.

16:50 Na víťaza 1. kola prezidentských volieb Zuzanu Čaputovú bolo v stávkovej spoločnosti Niké prijatých viac než 55 percent podaných stávok. Ako ďalej agentúru SITA informoval hlavný bookmaker spoločnosti Richard Slušný, bolo to suverénne najviac spomedzi všetkých kandidátov. „Vyrovnanejšie to bolo v súboji o druhú priečku. Napokon sme viac prijatých stávok mali na Štefana Harabina, takmer 20 percent. Marošovi Šefčovičovi verilo 11 percent. Zvyšní kandidáti si rozdelili zostávajúce stávky,“ povedal Slušný. Najviac na prezidentských voľbách v rámci stávok spoločnosti Niké zarobil tipér, ktorý stavil 9999 eur na to, že Zuzana Čaputová získa viac ako 37 percent. „Pri kurze 1,75 tak vyhral 17 498 eur,“ povedal Slušný.

16:16 Neúspešný kandidát na prezidenta SR Béla Bugár vystúpil aj v našej relácii V politike.

16:10 Slovensko sa priblížilo k tomu, aby post hlavy štátu prvýkrát obsadila žena; Slováci si neželajú doterajšiu politickú elitu ani jasné liberálne víťazstvo v prvom kole volieb slovenského prezidenta - tak znejú nedeľňajšie titulky maďarských internetových médií informujúcich o výsledkoch prvého kola prezidentských volieb na Slovensku. Politológ Örs Farkas vo verejnoprávnej televízii M1 poznamenal, že víťazka prvého kola volieb Zuzana Čaputová bude pokračovať v línii "Spojených štátov európskych" amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorú načrtol terajší slovenský prezident Andrej Kiska, a ktorý sa viackrát so Sorosom stretol.

Na rozdiel od nej Maroš Šefčovič, ktorý sa prebojoval do druhého kola volieb, presadzuje Európsku úniu národných štátov a mieni posilniť spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky. "Nadchádzajúce dva týždne bude dianie charakterizovať odpor medzi uvedenými smerovaniami," dodal analytik.

15:50 Šefčovič tvrdí, že po prvom kole zatiaľ s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom nekomunikoval, nevie preto, ako jeho výsledok hodnotí. "Určite si zavoláme a prediskutujeme to. Ale ja sa na to pozerám tak, že rastový potenciál, ktorý mám, je vysoký. Až 60 percent voličov vidí svet tak ako ja. Mám teda v druhom kole veľkú šancu," myslí si. Tiež si myslí, že môže získať Kotlebovych a Harabinovych voličov. "S týmito pánmi máme hlboké rozdiely v množstve tém, ale to neznamená, že nemôžem ich voličom ponúknuť lepšiu alternatívu. Chcem im ponúknuť sociálny program a výkon prezidenta tak, aby na to celé Slovensko mohlo byť hrdé," avizuje.

15:40 Neúspešný prezidentský kandidát Juraj Zábojník nebude odporúčať svojim voličom, koho by mali voliť v druhom kole prezidentských volieb. "Občania Slovenskej republiky, ktorí mi v prezidentských voľbách uverili, dali mi svoj hlas z dôvodu, že ich chcem doviesť ako líder do cieľa a nie ako vodca kŕdeľ oviec do iného košiara. Sú to inteligentní ľudia a predtým, ako sa rozhodli podporiť ma, sa určite oboznámili s mojou víziou a mojimi hodnotami, ktoré presadzujem v prospech ich života a našej krajiny, za čo im nesmierne ďakujem. Preto im nebudem odporúčať, koho majú voliť v druhom kole," uviedol.

15:35 Prezidentský kandidát Marian Kotleba nemá odporúčanie pre svojich voličov, za koho z dvojice Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič by mali zahlasovať v druhom kole prezidentských volieb. Konštatoval to v Banskej Bystrici v centrále ĽSNS. "Podľa mňa medzi pani Čaputovou a pánom Šefčovičom nie je nejaký výrazný hodnotový rozdiel alebo, že by sa odlišovali nejakými skutkami. Neviem s čistým svedomím odporučiť našim voličom ani jedného z nich. Jediné, v čom je možno pán Šefčovič trošku zvýhodnený, je to, že si neviem celkom dobre predstaviť, ako bude pani Čaputová napĺňať úlohu hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR. To je naozaj dosť netradičná úloha pre ženu a ešte k tomu, povedal by som, politicky neskúsenú. V tejto chvíli naozaj neviem povedať, či vôbec budeme dávať nejaké odporúčanie k voľbám," reagoval pre TASR Kotleba. ĽSNS považuje štvrté miesto svojho predsedu v prvom kole prezidentských volieb za úspech.

15:20 Pomerne silná podpora pre prezidentských kandidátov, akými boli Štefan Harabin či Marian Kotleba, signalizuje, že je potrebné rátať do budúcnosti s tým, že časť slovenskej spoločnosti vyznáva určité antisystémové hodnoty. Povedala to politologička z Katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Podľa jej slov sa táto skupina môže prejaviť v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu či v budúcoročných parlamentných voľbách.

Világi tvrdí, že to, čím boli voľby iné ako doteraz, bol hlavne typ kandidátov, ktorí vo voľbách súťažili o voličskú podporu. "Toto boli prvé voľby, v ktorých veľmi otvorene súťažili akoby dva tábory. Jeden tábor je ten, ktorý sa hlásil k politickým stranám, respektíve k politickým silám, ktoré poznáme na Slovensku. Označujeme ich za tzv. mainstreamové politické sily. Ten druhý sa hlásil k antisystémovým zložkám v politike. Toto bola novinka. Takéto súťaženie a s tak otvorenou agendou sme tu doteraz nemali," uviedla. Zuzana Čaputová aj Maroš Šefčovič podľa politologičky predstavujú zložku akoby jedného tábora. Oboch považuje za prodemokratických.

14:55 Most-Híd apeluje na postupujúcich kandidátov, aby kampaň naďalej viedli s triezvym úsudkom a aby k témam  pristupovali zodpovedne.

14:30 Čaputová sa nechystá pred druhým kolom bojovať proti svojmu súperovi Marošovi Šefčovičovi, lebo je jej to cudzie. Deklarovala to v diskusii televízii Markíza Na telo v odpovedi na otázku, či v boji proti svojmu súperovi vytiahne kartu Smeru-SD, ktorý Šefčoviča podporuje. "Predstavitelia Smeru-SD sa vyjadrujú, že je to ich kandidát tak, ako sa Progresívne Slovensko vyjadruje, že ja som ich kandidátka," povedala s tým, že v najbližších dňoch je pripravená vzdať sa podpredsedníckej stoličky v tejto strane. Členstva sa vzdá, ak vyhrá voľby.

14:20 Výsledky volieb do veľkej miery kopírujú prieskumy verejnej mienky spred dvojtýdňového volebného moratória na ich zverejňovanie. Skonštatoval to politológ Pavol Baboš s tým, že kandidáti už neboli schopní výrazne meniť názory ľudí a ich preferencie. Myslí si však, že v súčasnosti majú obaja postupujúci potenciál osloviť ďalších voličov.

13:45 Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár, ale aj predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko chcú, aby ľudia prišli voliť aj v druhom kole prezidentských volieb. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS.

13:40 "Čo sa týka incidentu v Medzanoch, je začaté trestné stíhanie pre trestný čin marenia prípravy, priebehu volieb a referenda. Znova zopakujem, z nášho pohľadu voľby prebehli štandardne, bez narušenia verejného poriadku," povedal viceprezident policajného zboru Róbert Bozalka.

13:20 Štátna komisia prijala počas volebného dňa viac ako 30 podnetov. Týkali sa napríklad usmernenia komisií či pôsobenia pozorovateľov. "V mnohých prípadoch štátna komisia odkazovala na predchádzajúce uznesenia z iných volieb, ktoré tieto otázky už vyriešili," priblížil predseda komisie Eduard Bárány s tým, že prvé kolo prezidentských volieb prebehlo vcelku pokojne a úspešne.

13:10 Chybu v kampani si Harabin nepripúšťa.

13:00 Prvé kolo ukázalo, že až 60 percent voličov má iný názor ako Zuzana Čaputová. V našej diskusnej relácii V politike to vyhlásil Šefčovič. Jeho súperka mu odkázala, že takáto interpretácia dát si vyžaduje veľkú mieru tvorivosti. "Vítanie migrantov a kultúrno-etické témy, to sú nálepky. Ja neverím, že tomu veríte v súvislosti s tým, ako ma poznáte. Bude priestor si to vysvetliť," zhrnula.

12:15 "Prvú okrskovú zápisnicu sme potvrdili v systéme o 22:23 išlo o zápisnicu z obce Kremná v okrese Stará Ľubovňa. Posledná zápisnica bola zaznamenaná o 2:58 bol to okrsok č. 26 v Prešove," informovala o tom Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Podľa Štátnej komisie bola najvyššia volebná účasť, čo sa týka obcí, v obci Šarbov v okrese Svidník. Dosiahla 96,42 %. Najnižšia účasť bola v obci Zádor v okrese Rimavská Sobota, a to 2,68 % voličov.

12:00 V druhom kole volieb prezidenta SR si voliči budú môcť vybrať medzi Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom. Potvrdil to na tlačovej besede predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Vo voľbách sa zúčastnilo 2 145 364 oprávnených voličov.

11:45 Do relácie V politike prišiel ako hosť aj Štefan Harabin. Zopakoval, že je víťazom prezidentských volieb.

11:35 Ďalším hosťom relácie V politike bol Béla Bugár. "Očakával som lepší volebný výsledok," priznal v TA3.  "V straníckej politike samozrejme zostávam," zdôraznil. Bugár podporil víťazku prvého kola: "V druhom kole vyjadrím podporu Čaputovej. Väčšina našich voličov by ju podľa mňa volila aj tak."

11:15 Šefčovič sa v TA3 vyjadril, že chce spájať krajinu: "Delenie spoločnosti na dobrých a zlých vytvára na Slovensku deliace čiary. Musíme nájsť spôsob, ako sa cez ne preniesť."

"Pod pojmom zlo mám na mysli korupciu, zneužívanie právomocí a podobne. Nemám tým na mysli žiadnu skupinu ľudí ani jednotlivcov," reagovala na svojho súpera Čaputová. "Pána Šefčoviča vnímam skôr ako predstaviteľa istej kontinuity politickej situácie na Slovensku. Ja sa považujem za človeka, ktorý vníma potrebu zmeny."

foto-v-politike_7f000001-2115-a31a.png

11:00 V relácii TA3 V politike spolu diskutujú Čaputová a Šefčovič.

10:55 Hnutie OĽaNO urobí všetko preto, aby sa Zuzana Čaputová stala prezidentkou. Tvrdí to predseda hnutia Igor Matovič. „Pre úspech Čaputovej bol podstatný záväzok dvojice Mistrík a Čaputová, že len jeden z nich pôjde do prvého kola, ktorý sme s nimi vyrokovali, aj keď nám mnohí neverili, že sa nám to podarí. Rovnako dôležité však bolo, že Čaputová je skutočne dobrou kandidátkou," povedal Matovič.

10:45 Neúspešní kandidáti z prvého kola prezidentských volieb ďakujú svojim voličom za podporu. Viacerí z nich zverejnili svoje stanoviská na sociálnej sieti. Žiaden z nich zatiaľ nedáva svojim voličom odporúčania pred druhým kolom. "Úprimne ďakujem za každý jeden hlas. Viedli sme dôstojnú a férovú kampaň, v ktorej nezištne pracovali stovky dobrovoľníkov. Ukázali sme, že takýto zápas sa dá viesť aj skromne a efektívne. Škoda, že nás nebolo viac, ale raz bude," odkázal Eduard Chmelár.

10:20 Štvrtina alebo tretina voličov neúspešných kandidátov sa prezidentských volieb v druhom kole nezúčastní, predpokladá sociológ z prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích. Výsledky podľa neho potvrdili to, čo signalizovali prieskumy, a to dominanciu Zuzany Čaputovej. Doplnil, že sa ukázal aj vplyv Štefana Harabina a Mariana Kotlebu na voliča.

"Práve to, ako sa zachovajú voliči tých zvyšných kandidátov bude rozhodujúce," povedal s tým, že okolo 40 percent voličov nebude mať v druhom kole svojho kandidáta. Otázne je podľa neho aj to, ako sa zachovajú voliči Kotlebu a Harabina.

9:55 Volanie po zmene. Takto cítia výsledok prvého kola prezidentských volieb dvaja najúspešnejší uchádzači o najvyšší ústavný post. Dvojica sa stretla v prvej vzájomnej debate v RTVS. "Z prieskumov stále vyplývalo, že Maroš Šefčovič by mal byť ten druhý, ktorý postupuje a ja som si ho do druhého kola aj priala. Som rada, že nemusíme čeliť extrému," podotkla Čaputová.

Šefčovič upozornil, že nasledujúca dvojtýždňová súťaž ukáže, v čom sa s Čaputovou zhodujú, ale najmä v čom sa líšia. "Aký rôzny máme hodnotový rámec. Pani Čaputová oslovila 40 percent ľudí, ktorí nemajú problém s témami, ktoré budú dôležité. Ide o otázky migrácie či liberálneho prístupu k hodnotám. Uvidíme veľké rozdiely v tom, ako budeme pristupovať k sociálnym témam, k seniorom," avizuje Šefčovič.

9:45 Ako vidí výsledky prvého kola Igor Matovič?

9:40 V Bratislavskom kraji získala víťazka prvého kola 59,65 percenta hlasov. Umiestnila sa na prvom mieste a volilo ju 201.363 voličov. Jej súper v druhom kole volieb Maroš Šefčovič získal 13,57 percenta. Na treťom mieste sa umiestnil Štefan Harabin. V Bratislavskom kraji mal podporu 10,22 percenta voličov.

Nasledujú František Mikloško (4,90 percenta), Marian Kotleba (4,65 percenta), Eduard Chmelár (2,69 percenta), Milan Krajniak (1,84 percenta), Béla Bugár (1,22 percenta), Martin Daňo (0,39 percenta), Juraj Zábojník (0,25 percenta), Ivan Zuzula (0,17 percenta), Róbert Švec (0,16 percenta) a Bohumila Tauchmannová (0,14 percenta). Účasť voličov bola najvyššia spomedzi krajov na Slovensku a dosiahla 58,88 percenta.

9:35 Prvé kolo volieb podľa politológa Grigorija Mesežnikova potvrdilo rozdelenie spoločnosti na tri skupiny. Prvou skupinou je skupina, ktorá podporuje kontinuitu. „To sú voliči Maroša Šefčoviča a je ich približne 20 percent,“ povedal. Druhou skupinou je podľa Mesežnikova skupina, ktorá volá po zmene, ale z pozície takzvaného antisystému. Tých je podľa politológa približne štvrtina a podporili Harabina alebo Kotlebu. Treťou skupinou je skupina, ktorá volá po zmene v rámci princípov liberálnej demokracie. „Táto skupina je momentálne najsilnejšia,“ povedal Mesežnikov s tým, že takýchto voličov reprezentuje Čaputová.

9:30 V Žilinskom samosprávnom kraji získala Zuzana Čaputová 33,82 percenta platných hlasov. Maroša Šefčoviča volilo 20,13 percenta. Volebná účasť v Žilinskom kraji dosiahla 53,63 percenta (301.694).

Tretí skončil Štefan Harabin so ziskom 16,29 percenta platných hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba s 13,29 percenta a na piatom mieste je František Mikloško s 7,97 percenta hlasov.

9:20 Vo voľbách mohlo odovzdať svoj hlas viac ako 10.000 väzňov. V porovnaní s tými predchádzajúcimi v roku 2014 mali aktuálne voľby veľmi nízku volebnú účasť. Predstavovala len 17 percent.

Ku dňu konania volieb sa v 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby i vo väzenskej nemocnici v Trenčíne nachádzalo spolu 1506 obvinených. Z nich malo volebné právo 1386 a uplatnilo si ho len 165 obvinených.

9:00 Priemerná volebná účasť v Košickom kraji dosiahla 42 percent, čo je najnižšia účasť spomedzi všetkých krajov. K volebným urnám tam prišlo 260.309 voličov. V meste Košice dosiahla volebná účasť 48,14 percenta.

8:40 Strana SaS gratuluje Čaputovej k dosiahnutému výsledku: "Je to výborné východisko pre druhé kolo prezidentských volieb. Ukázalo sa, že rozhodnutie Roberta Mistríka bola zásadné a znamenalo zjednotenie demokratických síl na Slovensku v jej prospech, a preto má dnes reálnu šancu stať sa prezidentkou Slovenskej republiky."

8:20 Prvé kolo volieb prezidenta Slovenskej republiky si všímali aj zahraničné médiá.

8:10 Zo 484.944 oprávnených voličov v Trenčianskom samosprávnom kraji prišlo k volebným urnám 259.522 voličov, ktorí odovzdali 259.442 obálok s 257.815 platnými hlasmi. Priemerná volebná účasť v TSK dosiahla 53,51 percenta, čo bola po Bratislavskom a Žilinskom kraji tretia najvyššia účasť.

8:00 Počas prezidentských volieb boli záchranári vyslaní k trom pacientom, ktorí mali zdravotné ťažkosti na mieste  volieb.

V Nechválovej Polianke ošetrili muža, ktorý skolaboval vo volebnej miestnosti a po ošetrení ho previezli do nemocnice. Posádka bola vyslaná aj k žene s poruchou srdcového rytmu v Humennom, aj tú transportovali do nemocničného zariadenia. Pacientovi v obci Janice už záchranári napriek resuscitácii nedokázali pomôcť a lekár musel konštatovať smrť.

7:30 Víťazka prvého kola Čaputová získala podľa neoficiálnych výsledkov 40,57 %, druhý Maroš Šefčovič 18,66 %. Tu sú kompletné výsledky:

7:40 Zuzana Čaputová zvíťazila v každom kraji. Najlepší výsledok dosiahla v Bratislavskom a naopak najslabší, v Prešovskom kraji. Vo všetkých ôsmych župách sa za ňou umiestnil Maroš Šefčovič. Aké rozdiely boli medzi jednotlivými krajmi?

7:00 Voliči na Slovensku mohli po piaty raz v histórii rozhodnúť, kto bude prezidentom. Ako prebiehalo prvé kolo volieb?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok