Ružomberský snem opätovne zvolil Jána Figeľa za predsedu KDH

TA3, SITA
23.6.2012 10:50

Radoslav Procházka chce vytvoriť v rámci hnutia programovú platformu.

Ján Figeľ zostáva predsedom KDH. Rozhodli o tom delegáti na 21. sneme hnutia. Figeľ nemal vo voľbách protikandidáta. Pri tajných voľbách predsedu KDH bolo odovzdaných 331 hlasovacích lístkov. Delegáti odovzdali 324 hlasov, tri boli neplatné. 261 hlasov dostal Figeľ. Ten sľúbil, že bude razantným, rozhodným, zodpovedným predsedom, ktorý bude pevný v postojoch, ale vľúdny vo vzťahoch.

Ešte pred voľbou predsedu KDH delegáti odmietli návrh novely stanov, ktoré pripravila bratislavská krajská rada a predniesol ju poslanec NR SR Radoslav Procházka. ""Moje úsilie o systémovú zmenu fungovania KDH nebolo v konečnom dôsledku úspešné, ale dôležité je, že sa mi podarilo presadiť aspoň otvorenú diskusiu o nich. Nepodlieham pocitom odovzdanosti, naopak - budem pokračovať v úsilí o vnútornú obrodu hnutia, a to budovaním programovej platformy, pravdepodobne aj s ambíciou postupnej prípravy novej personálnej alternatívy voči súčasnému vedeniu," povedal Procházka pre agentúru SITA.

Na sneme nasleduje voľba šiestich podpredsedov hnutia.

Predseda KDH Ján Figeľ sa cíti sám a opustený. Po kritike viacerých delegátov na sneme si vyžiadal slovo, v ktorom povedal, že sa v súčasnosti pri kauze zlatých padákov cíti sám a opustený, ako keď sa v médiách pretriasala kauza jeho bytu. "Je mi ľúto, že som bol sám na tlačovej besede (kde sa vyjadroval k zlatým padákom - poznámka SITA), Fica nikdy nepustia samého na tlačovú besedu. Ja som bol sám, často som sám," vyhlásil. Vyčítal delegátom, že cez médiá si KDH rieši predsedu. "Robí toto Smer, alebo iná konsolidovaná strana?" opýtal sa. Figeľ je presvedčený, že príde čas a predseda KDH sa staví, že KDH prežije aj Smer.

V súvislosti so zlatými padákmi povedal, že bol faulovaný zozadu vlastnými. "Je Kristus vinný, že zavolal Judáša do partie? Človek sa prejaví, keď dostane šancu, moc. KDH vie povedať mea culpa, je to chyba. Účinná ľútosť je napraviť, zmierniť chybu. Kto iný také niečo urobil," vyhlásil.

Figeľ kritizoval cirkvi, že na pozvanie Roberta Fica prišli do rady solidarity. "Katolícka cirkev a Evanjelická cirkev augsburského vyznania sa dali do Národného frontu, je mi to veľmi ľúto. Schádzajú sa s červenými odborármi, všelijakými podnikateľmi, rovnými aj krivými," upozornil. Pripomenul snahu Fica presunúť sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, na nedeľu. "Teraz budeme robiť aj cez sviatok. Už budeme toľko robiť ako francúzski revolucionári. Namiesto požehnania, koreňov, identity, budeme rušiť identitu," povedal.

Predseda KDH zároveň zdôraznil, že KDH odišlo z vlády pre nemateriálne veci. "My sme presadzovali výhradu vo svedomí. Myslíte, že zaznelo poďakovanie KDH za katolícku univerzitu? Nič. My to robíme z presvedčenia. Univerzitu sme založili napriek SDĽ vo vláde, minister školstva bol Milan Ftáčnik. Zmluvu s Vatikánom odniesol Jozef Migaš s mamou pápežovi. Šťastná vina. Niekedy sa aj zlo, faul zozadu dá využiť, aby sme išli dopredu," konštatoval.

Počas diskusie k správam podpredsedov KDH zaznela na vedenie v diskusných príspevkoch aj kritika. Jeden z delegátov nechce veriť Figeľovi, že KDH nie je v rukách finančných skupín. Vyčítal chyby v personálnej politike, či kauzu zlatých padákov a ich odkomunikovanie. "Vymeňte hovorcov," povedal. Kritizoval tiež vedenie, že nebolo schopné ukočírovať Daniela Lipšica. "Robil si, čo chcel. Nesiete za to zodpovednosť," vyhlásil.

Podľa Figeľa nikto nemal toľko priestoru ako Lipšic. V KDH je sloboda prísť a odísť. "Po voľbách vyzliekli dresy a bez nich behajú po ihrisku. To sa nerobí. Sme slušní a takí aj zostaneme," uviedol v súvislosti s odchodom Lipšica a Jany Žitňanskej z hnutia.

Figeľ pripomenul, že prvého predsedu KDH Jána Čarnogurského dehonestovali roky. "Necháme si okydávať prvého, druhého aj tretieho predsedu. Ja sa nedržím stoličky. Ťažšia robota a zodpovednosť ako predseda strany neexistuje," povedal s tým, že za neúspech je zodpovedný predseda, za úspech všetci.

Snem zahájil svojim prejavom predseda hnutia Ján Figeľ a hostia Béla Bugár a Pavol Frešo:

Spomienkou na postoje Andreja Hlinku po veľkom víťazstve sociálnych demokratov v roku 1920 glosoval vo svojom prejave na dnešnom Sneme KDH v Ružomberku predseda strany Ján Figeľ dnešnú pozíciu pravicových strán na Slovensku. "Priatelia, neustanem spolu s vami vo dne v noci, kým biela nezvíťazí nad červenou v našej domovine," citoval Figeľ slová Hlinku, ktorý štyri roky po volebnej porážke dokázal dosiahnuť víťazstvo.

"Dá sa to, a KDH to s podporou ľudí a podobne zmýšľajúcich strán dokáže. Pozývam k tomuto úsiliu všetkých, ktorým na tom záleží, mladých i menej mladých, inteligenciu, zamestnancov, drobných farmárov, živnostníkov a podnikateľov. Pri spoločnom úsilí o pár rokov Slovensko nemusí žiť v znamení červenej," vyhlásil Figeľ.

Dodal, že Radičovej vláda predčasne ukončila svoj mandát na téme eurovalu. "Pád vlády bol zlyhaním voči voličom, bol vysokou cenou za pro-európsky postoj Slovenska," priznal predseda KDH. Zároveň ale pripomenul viaceré pozitívne výsledky pravicovej vlády. "Boj s korupciou, zverejňovanie zmlúv na internete, konsolidácia opakovaného osempercentného deficitu verejných financií, zrušenie protiústavných, predražených a podvodných PPP-diaľničných projektov, revitalizácia krachujúcich železníc a odvaha riešiť neúnosne zadlžené zdravotníctvo – to sú len niektoré z rozhodnutí a procesov, ktoré pomohli Slovensku zastaviť prudké zadlžovanie a vrátiť sa na cestu zodpovednejšieho hospodárenia," zdôraznil.

"V troch kľúčových rezortoch sme urobili veľký kus práce, ale boli aj chyby. Za také považujem aj neprimerané odmeny úspešným manažérom v niektorých podnikoch v štátnych rukách," konštatoval Figeľ na margo výsledkov bývalých členov vlády za KDH. Zároveň dodal, že jednofarebná vláda Smeru-SD nie je pre Slovensko dobrým východiskom. "Porážka pravice sa dala očakávať, ale výsledok je bezprecedentný: na Slovensku vzišla z volieb väčšina jednej strany. Smer nasľuboval istoty, ale prináša neistoty, ktoré vyplynú z vyšších daní, vyšších odvodov a nových poplatkov. Výsledkom bude menší hospodársky rast, menej práce a  viac nezamestnaných. Otázkou zostáva, nakoľko ide len o vládu jednej strany a nakoľko o holding finančných skupín v pozadí Smeru. Končí rovná daň, zásadne sa oslabí sporenie na dôchodky, priťaží sa živnostníkom a malým podnikateľom. Verejné financie Ficov balík viac priotrávi než ozdraví," vyhlásil Figeľ.

"Nie náhodou som na tento snem do Ružomberku pozval kolegov, predsedov dvoch politických strán. Chcem im a spolu s nimi chceme našej krajine ponúknuť slovenskú ľudovú platformu. Spájajú nás blízke a totožné hodnoty, programy, skúsenosti, vytvárame vzájomnú dôveru. Slovensko potrebuje alternatívu voči ľavicovému Smeru v európskych, ale aj v domácich záležitostiach. Sú tu tri strany v rámci Európskej ľudovej strany: KDH a SDKÚ-DS ako členovia a MOST-Híd ako žiadateľ o členstvo," pripomenul predseda KDH.

Obaja predsedovia pravicových opozičných strán na sneme vystúpili s prejavmi. "Opozícia potrebuje byť skutočnou, silnou, konštruktívnou opozíciou. Bohužiaľ, prvé rokovania boli skôr o hašterení," povedal Bugár a zároveň privítal ponuku KDH na spoluprácu. "Odpovedám na ňu: Igen," dodal. Bugár povedal, že neschvaľuje, keď pár týždňov po voľbách zo strán odchádzajú ľudia, ktorých táto strana nominovala. Pripomenul, že Most - Híd, KDH a SDKÚ-DS mali v minulosti mnohé ťažké rokovania, ale vždy sa snažili dosiahnuť kompromis. Zároveň poďakoval KDH za podporu pri snahe Mosta - Híd vstúpiť do Európskej ľudovej strany.

Frešo poďakoval obom opozičným partnerom za podporu SDKÚ-DS pri ochrane sporiteľov v II. pilieri. Pripomenul, že spolupráca medzi týmito tromi opozičnými stranami by mala fungovať na všetkých úrovniach a prejaviť sa napríklad v najbližších voľbách do vyšších územných celkov. "Socialistov porazíme len vtedy, keď dokážeme vybudovať spoločnú alternatívu," zdôraznil Frešo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok