Favoriti volieb sú už vo volebných štáboch, všetci traja si veria

TA3 SITA
16.3.2019 22:24

Zuzana Čaputová, Maroš Šefčovič i Štefan Harabin sú už vo svojich volebných štáboch. Čaputová "je plná očakávaní a verí v dobrý výsledok", Harabin chce voľby vyhrať a prirovnal boj o post prezidenta k športovým podujatiam. Šefčovič prišiel na štáb aj s manželkou.

V druhom kole nechce extrémistu

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová prišla do svojho volebného štábu, kde bude sledovať priebežné výsledky prvého kola volieb. Ako sa pri príchode vyjadrila pre médiá, je plná očakávaní a verí v dobrý výsledok – taký, ktorý ju dostane do druhého kola. Zároveň si myslí, že by bolo pre Slovensko lepšie, ak by okrem nej postúpil kandidát, ktorý nereprezentuje extrémistické názory. „Posledné prieskumy boli veľmi priaznivé, ale odvtedy prešlo veľa vody,“ povedala pri príchode.

caputo_7f000001-68e5-7580.jpg

Volebnú noc strávi so svojimi najbližšími ľuďmi – rodinou a spolupracovníkmi. Pozrieť by ju mal prísť aj Robert Mistrík, ktorý sa vzdal v jej prospech. Prišli aj ľudia z Progresívneho Slovenska, ktorého je Čaputová podpredsedníčkou. Šéf progresívcov Ivan Štefunko pri príchode povedal, že ich čaká ešte tvrdý boj, ale verí v Čaputovej víťazstvo.

Ak advokátka postúpi, obáva sa, že pred druhým kolom ju čaká ešte tvrdšia antikampaň. „Prajem si, aby sme sa tomu vyhli, aby išlo o vecnú debatu a porovnávanie názorov, hodnôt, pohľadov. Kiežby sme sa vyhli hlúpym útokom, výmyslom, nenávisti. To Slovensko nepotrebuje,“ dodala Čaputová. Medzi novinárov by mala najbližšie prísť po uzavretí miestností.

Harabin: Voľby idem vyhrať

Sudca Najvyššieho súdu SR s pozastaveným výkonom funkcie Štefan Harabin dorazil do volebného štábu v Bratislave s najbližšou rodinou. Ako uviedol, prezidentské voľby chce vyhrať. Harabin opäť prirovnal boj o post prezidenta k športovým podujatiam. Neodpovedal však, kto by mohol byť v prípade úspechu jeho protikandidátom v druhom kole. Sudcu považujú jeho rodinní príslušníci za najlepšieho kandidáta. Novinári zatiaľ nemajú prístup k priestorom, kde sa nachádza Štefan Harabin. Toho strážia ochrankári v uzatvorenej časti.

harabin_7f000001-678f-6cb6.jpg

"Ja idem voľby vyhrať. Stále sa ma pýtate tú istú otázku, na ktorú som už dávno odpovedal. V každej súťaži, na ktorej som sa zúčastnil, som chcel zvíťaziť," povedal Harabin pri príchode. Na otázku, či Harabin pozýval aj verejné činné osoby či poslancov Národnej rady SR, odpovedal tak, že nikoho nepozýval, iba rodinných príslušníkov a členov jeho volebného štábu. Pozvánku do volebnej centrály však dostal aj bývalý šéf Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý začal pod Harabinovu kandidatúru zbierať podpisy občanov.

Šefčovič považuje kampaň za bezchybnú

Kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič prišiel do svojho volebného štábu s manželkou, kde bude s rodinou a priateľmi očakávať výsledky dnešných prezidentských volieb. Neočakáva žiadnych vrcholových politikov, ktorí by dnes mali navštíviť jeho volebný štáb. "Bola to intenzívna kampaň," povedal v úvode s tým, že podľa neho dnes bude vysoká volebná účasť. Dnešné voľby považuje preto za sviatok demokracie.

maros_7f000001-6861-e886.jpg

Šefčovič svoju volebnú kampaň považuje za bezchybnú, nemyslí si, že urobili v kampani nejakú chybu. Vo voľbách považuje za najväčšieho súpera atmosféru, ktorá na Slovensku vládne. "Nečakal som, že môže byť Slovensko až tak polarizované. Pre budúceho prezidenta musí byť kľúčový celospoločenský zmier," uviedol Šefčovič. Sám sa považuje za nezávislého kandidáta na post prezidenta SR. Má ambíciu byť nadstraníckym prezidentom všetkých ľudí.

"Výsledky budem prijímať s veľkou pokorou, lebo vo volebnej kampani sme urobili maximum. Neverím, že sme mohli urobiť viac," uviedol. Myslí si, že prezentoval jasne svoje priority a dostalo sa mu podpory od mnohých ľudí. "Teší ma, že ľudia vo mne vidia garanta toho, že budeme proeurópskou krajinou a budeme mať ambíciu hrať prvé husle v EÚ," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok