Ako rozpoznať Žida, pýta sa poľský časopis. Navrhli jeho zákaz

TA3 SITA
14.3.2019 20:56

Poľský opozičný poslanec upozornil na zvláštny obsah poľského časopisu, ktorý sa vo svojom najnovšom čísle na titulnej strane pýta, "ako rozpoznať Žida".

Ako rozpoznať Žida, pýta sa poľský časopis. Navrhli jeho zákaz
https://twitter.com/Ruptly

Časopis Tylko Polska sa bežne predáva v stánkoch a Michal Kaminski, poslanec opozičnej Únie európskych demokratov, ho objavil dokonca medzi časopismi, ktoré odoberá poľský parlament. Podľa časopisu, ktorý vydáva krajne pravicový politik a známy disko-spevák Leszek Bubel, sa Židia dajú rozpoznať podľa "mien, antropologických rysov, výzoru, správania, charakterových rysov, metód práce a snahy šíriť dezinformácie". "Ako ich poraziť? Toto nemôže pokračovať!" končí sa článok.

Obsah posledného čísla časopisu Tylko Polska bol už priveľa aj na vládnu stranu Právo a spravodlivosť a jeden z jej poslancov navrhol jeho zákaz. Šéf tlačového úradu parlamentu Andrzej Grzegrzolka medzitým informoval, že parlament zrušil odber tejto tlačoviny a poslanec Kaminski, ktorý naň ako prvý upozornil, jeho vydavateľa zažaloval za podnecovanie rasovej a náboženskej nenávisti.

Kauzu si všimli už aj izraelské médiá a článok o nej priniesol aj renomovaný izraelský denník Haarec. Vzťahy medzi Izraelom a Poľskom sú pritom ešte stále napäté po tom, ako šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac vo februári vyhlásil, že Poliaci "nasali antisemitizmus z mlieka svojich matiek", za čo Varšava žiadala ospravedlnenie. Na takéto poznámky je súčasná poľská vláda pod vedením PiS veľmi citlivá a v rozpore so stanoviskom historikov a dobovými svedectvami tvrdí, že Poliaci na utrpení Židov neniesli takmer alebo vôbec žiadnu vinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok