Prezident i premiér ocenili prácu polície, iniciatíva víta posun

TA3 TASR
14.3.2019 17:25

Prezident Andrej Kiska oceňuje prácu polície a vyšetrovateľov. Uviedol to v reakcii na obvinenie podnikateľa Mariana Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Výsledky práce polície a prokuratúry maximálne oceňuje aj premiér Peter Pellegrini. Na obvinenie reagovala aj iniciatíva Za slušné Slovensko. Tá víta posun vo vyšetrovaní vraždy.

Prezident i premiér ocenili prácu polície, iniciatíva víta posun
SITA/Diana Čerenáková (ilu foto)

Poďakoval sa vyšetrovateľom

"Od začiatku som bol presvedčený o tom, že sme na to dali najlepších ľudí, a výsledky sa ukázali," povedal Kiska, ktorý ďakuje vyšetrovateľom za ich prácu. Všetci podľa neho očakávajú, že vinník bude potrestaný.

Prezidenta mrzí, že konať sa voči Marianovi Kočnerovi začalo až po tom, čo zavraždili dvojicu mladých ľudí. Kiska pripomína, že podnikateľ bol útočný a vyhrážal sa novinárom. Vyzýva, aby sme veľmi poctivo zvažovali, keď počujeme vyhrážky či vydieranie. "Zakročme, aby nedochádzalo až k takejto tragédii," doplnila hlava štátu.

Prácu ocenil aj premiér

Predseda vlády Peter Pellegrini maximálne oceňuje výsledky práce polície a prokuratúry. Uviedol to v reakcii na obvinenie podnikateľa Mariana Kočnera z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.


"Od samého počiatku je prioritou mojej vlády objektívne vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí, a preto maximálne oceňujem výsledky práce polície a prokuratúry," uviedol s tým, že od jeho nástupu do čela vlády s veľkým znepokojením vnímal spochybňovanie nezávislosti a profesionality orgánov činných v trestnom konaní zo strany opozície i rôznych aktivistov.

"Dnes sa ukazuje, že tieto pochybnosti neboli na mieste. Budem vždy zastávať pravidlo rovnosti pred zákonom a žiadať voľnú ruku pre políciu aj prokuratúru, aby mohli profesionálne vykonávať svoju prácu," doplnil premiér.

Ocenili prácu polície

"Oceňujeme prácu polície, vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí robia všetko pre to, aby vrahovia a aj objednávatelia boli postavení pred spravodlivosť," uviedli za iniciatívu Juraj Šeliga a Karolína Farská.

K posunu vo vyšetrovaní podľa nich pomohli aj práca investigatívnych novinárov a tlak občianskej verejnosti na námestiach. Iniciatíva verí, že s vyšetrovaním vraždy sa posunie aj vyšetrovanie všetkých ďalších káuz, ktoré sa týkajú Mariana Kočnera a jemu blízkych ľudí.

"Nebudeme spokojní, kým sa vražda Jána a Martiny, ako aj tieto kauzy nevyšetria," uviedla iniciatíva s tým, že všetci poctiví vyšetrovatelia majú podporu občianskej verejnosti, ktorá stojí v snahe o vyvodenie spravodlivosti pevne za nimi.

Viacerí obvinení

Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Kuciakovu likvidáciu si mal obvinený objednať pre jeho novinársku prácu. Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana Kočnera sú obvinení aj Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó sú vo väzbe.

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok