V4: Premiéri sa zhodujú na dôležitosti odstraňovania regionálnych rozdielov

TASR, TA3
22.6.2012 15:59

Premiéri Vyšehradskej štvorky sa zhodujú na dôležitosti silnej kohéznej politiky. List v takomto duchu dnes zašlú predsedovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi, predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi a predsedovi Európskej rady Hermanovi Van Rompuyovi.

"Máme rovnaký názor, pokiaľ ide o rozpočet Európskej únie na roky 2014 až 2020, kde budeme veľmi bojovať za to, aby prostriedky, ktoré sú určené na odstraňovanie regionálnych rozdielov neboli krátené," konštatoval po dnešnom summite V4 predseda slovenskej vlády Robert Fico.

Bez politiky súdržnosti podľa neho nie sú niektoré členské krajiny schopné zabezpečiť hospodársky rast. Zoskupenie preto nebude tolerovať znižovanie rozpočtu únie na úkor tejto oblasti. "Krajiny, ktoré majú menej rozvinuté regióny, prispeli k hospodárskemu rastu celej EÚ, preto by bolo neférové, keby sa to, na čom EÚ stojí dlhé roky, teraz porušilo, a keby sme šetrili len na tejto politike. Ak škrty, tak na úkor všetkých politík, ktoré sú v EÚ dnes financované," zdôraznil Fico.

Poľský premiér Donald Tusk poukázal na to, že finančná zodpovednosť a disciplína v Európe bude možná len v prípade, ak ju bude sprevádzať realistická agenda rastu. "Zástupcovia V4 budú v Bruseli veľmi tvrdo hovoriť o tom, že každý, kto sa usiluje o rast v Európe, musí rovnako povedať, že podporuje kohéznu politiku, teda politiku súdržnosti," deklaroval s tým, že zoskupenie chce vynakladať financie ešte efektívnejšie, a tým presvedčiť všetkých partnerov bez výnimky, že dobre použité peniaze z politiky súdržnosti sú kľúčovým nástrojom k hospodárskemu rastu.

Politici v tejto súvislosti privítali Ficovu iniciatívu na obnovenie stretnutia priateľov kohézie. To sa uskutoční v prvý októbrový týždeň v Bratislave.

Zhodné postoje zaujalo Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarská republika v otázke dobudovaní energetickej infraštruktúry a v prepojení severojužného koridoru pre plyn a ropu. "Jasná odkázanosť len na niektoré trhy je pre krajiny únie nebezpečná, a preto severojužné prepojenie, na ktorom intenzívne pracujeme, je životne dôležité pre celú V4," uviedol šéf slovenskej exekutívy. Zoskupenie sa zhoduje aj na dôležitosti výroby elektrickej energie z jadra. "Je jednoznačný názor na to, že zloženie energetického mixu musí zostať v národných rukách tak, ako to garantuje Lisabonská zmluva. Podporujeme spoločne rozvoj jadrovej energetiky, ale tiež energetiky, ktorá je založená na uhlí," zdôraznil jeho český partner Petr Nečas.

V spoločnom liste predstaviteľom európskych inštitúcií upozorňujú aj na nutnosť intenzívnej diskusie ešte pred samotným prijatím závažných zmien v EÚ a eurozóne. "Nežime v predstave, že je možné oddeliť eurozónu od únie. To, čo sa deje v eurozóne, sa absolútne dotýka každého jedného členského štátu EÚ. Podporujem návrh, že eurozóna by nemala rokovať o svojich témach sama, ale vo významných rozhodnutiach by mala komunikovať so všetkými členskými štátmi, pretože prepojenie je podstatne hlbšie, ako by niekto očakával," konštatoval Fico s tým, že jeho vláda je síce proeurópska a podporuje návrhy na vyššiu mieru integrácie, bude však pri ich akceptovaní mimoriadne opatrná. To sa týka aj vytvorenia tzv. bankovej únie.

"Kladieme si otázku, či to nemá byť o tom, aby si matky v zahraničí, ktoré sú v katastrofálnej finančnej situácii, nezačali riešiť svoje problémy na úkor svojich dcér. Banky v ČR a v SR dosahujú vynikajúce hospodárske výsledky. Budeme preto sledovať každý jeden návrh, ktorý bude prichádzať. Budeme sa k nim správať európsky, ale súčasne budeme hľadieť aj na svoje vlastné záujmy, pretože tie sú pre nás všetkých veľmi dôležité," avizoval Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok