Boeingom 737 Max dáva po havárii stopku čoraz viac krajín

TA3 TASR
12.3.2019 15:35

Po nedeľnom páde lietadla Boeing 737 Max v Etiópii preventívne zakázali lety strojov tohto typu Veľká Británia, Austrália, Malajzia, Omán a Singapur. V pondelok vydala podobné nariadenie aj Čína a Indonézia.

Boeingom 737 Max dáva po havárii stopku čoraz viac krajín
SITA/AP (ilu)

Britský úrad pre civilnú leteckú dopravu v utorok oznámil, že preventívne pozastavil komerčné lety strojov typu Boeing 737 Max. Nariadenie sa týka všetkých komerčných letov všetkých aerolínií. To znamená, že žiaden stroj tohto typu nemôže v Británii pristáť, odletieť z krajiny, ani preletieť cez jej vzdušný priestor. Úrad dodal, že pozorne monitoruje situáciu a že je v úzkom kontakte s Európskou agentúrou pre bezpečnosť letectva.

V utorok oznámili zastavenie letov strojov Boeing 737 Max aj Austrália, Malajzia, Singapur a Omán. Čínsky úrad pre civilné letectvo v pondelok dočasne pozastavil lety všetkých lietadiel typu Boeing 737-8 MAX. Len v Číne sa zákaz dotkol takmer 100 lietadiel. Od pondelka sa okrem toho viacero aerolínií rozhodlo, že stroje tohto typu ponechajú na zemi, medzi ne patria Ethiopian Airlines (4 lietadlá), Aeroméxico (6), Aerolíneas Argentinas (5), Cayman Airways (2), Airline Eastar (2), Gol (7) a Comair (1).

Dôvodom sú dva pády lietadiel tohto typu v poslednom čase. Druhé nešťastie sa stalo v nedeľu ráno, keď sa lietadlo Boeing 737 Max 8 spoločnosti Ethiopian Airlines zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe. Koncom vlaňajšieho októbra sa zrútilo konštrukčne rovnaké lietadlo v Indonézii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok