Prekážky sa darí odbúravať, pochválil Kiska ÚVO po návšteve

TA3 SITA
11.3.2019 17:26

Prekážky vo verejnom obstarávaní sa podľa prezidenta SR Andreja Kisku darí postupne odbúravať vďaka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a spoločnosť zaznamenáva výrazné zlepšenie tohto procesu.

Prekážky sa darí odbúravať, pochválil Kiska ÚVO po návšteve
SITA/Branislav Bibel

Proces sa bude zjednodušovať

Prezident rokoval s vedením ÚVO o jeho hlavných aktivitách a nedávno schválených zmenách v procese verejného obstarávania. Po stretnutí s predsedom ÚVO Miroslavom Hlivákom Kiska privítal nový systém elektronického verejného obstarávania, ktorý umožní nájsť na jednom mieste potrebné dáta, napríklad, aj pre zástupcov médií. Išlo vôbec o prvú návštevu hlavy štátu na tomto úrade počas jeho fungovania.

"Často sa stretávam pri návštevách mestečiek, dedín s tým, že sa starostovia ako keby báli verejného obstarávania, jeho zložitosti. Hlavne v menších dedinách, kde nie sú spoločné úradovne, je to veľký problém," povedal Kiska. Šéf ÚVO ho ubezpečil, že tento proces bude podstatne zjednodušený aj vďaka elektronizácii. "Potešujúce je, že sa do tohto systému zapája čoraz viacej podnikateľov," uviedol prezident. V minulosti sa mnohokrát stretol s tým, že aj veľké stavebné firmy sa odmietli zúčastňovať štátnych zákaziek, pretože to podľa nich nemalo zmysel. Okrem komplikovaného procesu vraj aj tak vopred vedeli, kto bude víťazom.

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák vyhlásil, že pozícia úradu bola doteraz zaznávaná. Od nástupu do funkcie v septembri 2017 sa podľa vlastných slov snaží o novú kultúru komunikácie s ústavnými činiteľmi. "Pána prezidenta sme informovali o tom, aké zásadné zmeny v činnosti úradu sme urobili, aby sa posilnila jeho nezávislosť a efektívnosť. Postavenie Úradu pre verejné obstarávanie v demokratickej spoločnosti považujem za kľúčové na to, aby sa prinavrátila dôvera spoločnosti v štát," upozornil Hlivák.

Nevzdávajte sa, odkázal novinárom

S hlavou štátu veľmi otvorene diskutovali aj o systémových krokoch reformy verejného obstarávania, ktoré realizujú od výmeny vedenia úradu. Hlivák vníma návštevu hlavy štátu ako prejav dôvery v činnosť úradu a jeho zamestnancov, ktorí podľa neho robia prácu v prospech verejného záujmu.

Prezident v súvislosti s nedávnym výročím vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky požiadal novinárov, aby tento boj nevzdávali. "Potrebujeme skutočne poctivú prácu novinárov a som rád, že tento nástroj, ktorý tu vzniká, by im mohol prácu aj uľahčiť," uviedol Kiska. Stále sú podľa neho na ministerstvách ľudia, ktorí si myslia, že stačí vyhrať voľby a môžu všetko. "Majú tendenciu presadzovať typy zákaziek, ktoré sú ďaleko od toho, ako by skutočne mala naša moderná spoločnosť narábať s prostriedkami našich občanov," uzavrel Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok