Cirkev zasiahla do kampane, biskup hovorí o ťažkom hriechu

TA3 ČTK
11.3.2019 15:10

Katolícka cirkev zasiahla do kampane pred prvým kolom prezidentských volieb. Trnavský arcibiskup Ján Orosch cez víkend pri kázni kritizoval podporu liberálnej kandidátky Zuzany Čaputovej, ktorá je jednou z favoritiek volieb. "Posolstvo, ktoré nespája, ale rozdeľuje," reagovala Čaputová.

Cirkev zasiahla do kampane, biskup hovorí o ťažkom hriechu
SITA/Martin Medňanský (ilu foto)

Hriešna podpora liberalizmu

Orosch v kázni zdôraznil význam tradičnej rodiny. Právnička a podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Čaputová sa v minulosti vyslovila pre adopcie detí homosexuálnymi pármi, čo označila za lepšiu možnosť, než ponechanie maloletých v detských domovoch. Čaputovú v kampani podporil aj odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, ktorý sa ale vymedzil voči jej názorom na adopcie.

"Kňazi prvého, druhého a tretieho stupňa sa niekedy pridávajú k ultraliberálnym názorom. Postaviť sa v televízii a propagovať kandidáta-kandidátku na prezidenta takejto ultraliberálnej strany je ťažkým hriechom," povedal pri kázni Orosch, ktorý vo funkcii trnavského arcibiskupa nahradil Bezáka. Čaputová v reakcii vyzvala svojich sympatizantov k jednote.

Čaputová: Nenechajte sa rozdeľovať

Orosch počas bohoslužby hovoril aj o úcte k pravým hodnotám vrátane tradičnej rodiny, ktorej základom je podľa neho jeden muž a jedna žena, otec a matka. Slovensko, kde sa väčšina obyvateľov hlási ku katolíckej cirkvi, doteraz nezaviedlo ani registrované partnerstvá párov rovnakého pohlavia. 

"Vnímam to ako posolstvo, ktoré nespája, ale rozdeľuje. Nechcem k tomu prispievať, a preto chcem skôr prehovoriť k ľuďom, aby sa nenechali rozdeľovať. Arogancii moci sa doposiaľ darilo len preto, že slušní ľudia boli rozdrobení. Preto chcem týchto ľudí poprosiť, aby sme zostávali jednotní a nenechali sa rozdeľovať konfliktom. Stojíme pred výzvou nespravodlivosti a na to je potrebný spoločenský konsenzus presahujúci názorové rozdiely. Myslím, že volanie po súcite, ľudskosti a spravodlivosti je niečím, čo nás spája. Chcem osloviť všetkých - Slovákov, Maďarov, Rusínov, Rómov, liberálov, konzervatívcov, veriacich aj neveriacich" uviedla Čaputová v reakcii na Oroschovo vyjadrenie.

Jeden z hlavných súperov Čaputovej v prezidentských voľbách, podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, sa minulý týždeň prihlásil k tradičnej rodine a ku kresťanským hodnotám. Urobil tak po stretnutí s predstaviteľmi kresťanských cirkví na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok