Slovensko odmietlo 105 miliónov od USA, rezort ukončil rokovania

11.3.2019 12:35

Slovenské ministerstvo obrany ukončilo rokovania s USA o možnej 105-miliónovej investícii do slovenských vojenských letísk. Stalo sa to po tom, ako šéf koaličnej SNS Andrej Danko v TA3 uviedol, že národniari v prípade prijatia peňazí od Američanov odídu z koalície.

Nereflektovali požiadavky našej armády

Ministerstvo obrany sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Jej prijatie by podľa rezortu ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Danka Capáková. Argumentuje tým, že ponuka USA nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl SR.

"Rezort obrany považuje za ohrozenie, respektíve obmedzenie suverenity Slovenskej republiky akékoľvek vytvorenie právnych podmienok na pôsobenie cudzích ozbrojených síl na území Slovenska na neurčitý čas, s možnosťou vypovedania zmluvy najskôr po uplynutí doby 10 rokov od nadobudnutia jej platnosti, s 12-mesačnou výpovednou dobou," ozrejmila Capáková. Rezort zároveň tvrdí, že takéto pôsobenie cudzích vojsk by mohlo byť v zmysle terminológie NATO považované za vytvorenie základne cudzích vojsk na území Slovenska, s čím vedenie ministerstva obrany zásadne nesúhlasí. V prípade podpisu dohody o obrannej spolupráci by sa podľa rezortu vytvoril precedens, ktorý by umožňoval umiestnenie cudzích vojsk území Slovenskej republiky. "A to navyše bez toho, aby bol stanovený počet amerických vojakov, počty vojenskej techniky, ako aj materiálu bez špecifikovania druhu a konkrétneho účelu," priblížila Capáková.

Ministerstvo zároveň nesúhlasí ani s neopodstatneným zvýhodnením príslušníkov americkej armády, civilných zložiek, ich rodinných príslušníkov a amerických kontraktorov v porovnaní s príslušníkmi ozbrojených síl členských štátov NATO. Tvrdí, že takéto výhody nemajú žiadne ozbrojené sily členských štátov ani v čase prípadnej pomoci SR v rámci kolektívnej obrany, a ani v súvislosti s nadštandardnou spoluprácou pri ochrane vzdušného priestoru. Ponuka USA v súlade s programom Európskej iniciatívy odstrašenia bola podľa slov Capákovej zameraná výhradne na budovanie zariadení, objektov, ktoré slúžia prioritne na rozmiestnenie príslušníkov americkej armády, vojenskej techniky a materiálu, a to na akékoľvek účely. Rezort tvrdí, že nezodpovedala operačným požiadavkám OS SR a NATO s cieľom zabezpečenia podpory hostiteľskej krajiny iným silám členských štátov NATO. "O uvedených skutočnostiach sme listom informovali aj ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," doplnila s tým, že rezort si naďalej plní záväzky v rámci NATO.

SNS hrozila odchodom z vlády

Slovenská národná strana odíde z vlády, ak bude prijatá finančná ponuka USA na rekonštrukciu vojenských letísk na Slovensku, vyhlásil cez víkend v diskusnej relácii televízie TA3 V politike predseda NR SR a líder SNS Andrej Danko. Avizoval, že ak budú rokovania o ponuke pokračovať, budú národniari iniciovať uznesenie NR SR. To má viesť k zastaveniu rokovaní rovnako ako v prípade globálneho paktu o migrácii. Postoj strany je podľa jeho slov principiálny. "Slovensko má dosť svojich peňazí, nikdy žiadne iné vojská okrem cvičení na území SR byť nemôžu," zdôraznil Danko, podľa ktorého si musí Slovensko platiť obranyschopnosť z vlastných zdrojov. Zároveň uviedol, že nikto nespochybňuje prozápadnú orientáciu Slovenska.

Most nerozumie radikálnemu obratu SNS

Most-Híd v reakcii uviedol, že nerozumie radikálnemu obratu postoja strany SNS k financovaniu ozbrojených síl. Stanovisko poskytla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Spojenecké investície do infraštruktúry ozbrojených síl by podľa strany mali byť vo všeobecnosti vnímané pozitívne. "Predstavitelia SNS vrátane ministra obrany v diskusiách o nevyhovujúcom stave našej armády doteraz argumentovali tým, že ozbrojené sily sú podfinancované. Preto nerozumieme radikálnemu obratu stanoviska SNS, ktorým naznačuje, že finančných prostriedkov je zrazu dosť," uvádza sa v stanovisku. Výsledky rokovaní, ktoré s americkou stranou vedie ministerstvo zahraničných vecí, musia byť podľa Mosta-Híd v súlade so záujmami SR a jej právnym poriadkom.

MZV: Ide o zarážajúci krok

Ministerstvo zahraničných vecí s prekvapením zaregistrovalo vyhlásenie ministerstva obrany, ktorým oznámilo, že ukončilo rokovania o americkej investícii do slovenskej armády. „Rezort obrany toto rozhodnutie nekonzultoval s ministerstvom zahraničných vecí, nebolo to ani predmetom rokovania v rámci Bezpečnostnej rady štátu, na zasadnutí vlády a podľa našich vedomostí ani na politickej úrovni v koalícii. Ide pritom o zásadné rozhodnutie, ktoré má ďalekosiahle zahraničnopolitické a bezpečnostné dôsledky," uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie s tým, že tento krok je zarážajúci, keďže ministerstvo obrany oslovilo práve ministerstvo zahraničných vecí, aby viedlo rokovania o tejto dohode v mene vlády SR za účasti viacerých rezortov.

Ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so zdôvodneniami uvedenými vo vyhlásení rezortu obrany zdôrazňuje, že rokovania o dohode neboli ukončené a závisí od slovenskej strany, aká bude jej finálna podoba. Rezort diplomacie ďalej pripomína, že ide o rámcovú dohodu a na uskutočnenie akýchkoľvek konkrétnych aktivít v rámci jej uplatňovania by boli potrebné samostatné zmluvy. Zodpovednosťou ministerstva obrany je v rámci štandardného dialógu s USA identifikovať také projekty, ktoré dokážu využiť ponúkané finančné zdroje pri plnom rešpektovaní suverenity SR. Cieľom rokovaní pod vedením ministerstva zahraničných vecí je predložiť vláde a NR SR na schválenie návrh dohody, ktorý umožní využitie finančných prostriedkov za podmienok, ktoré budú pre SR prijateľné.

Rezort diplomacie upozornil, že avizované odstúpenie ministerstva obrany od ďalších rokovaní by znamenalo celkové ukončenie negociácií s americkou stranou k uvedenému dokumentu, keďže akákoľvek dohoda o obrannej spolupráci bez účasti rezortu obrany je bezpredmetná. V praxi to znamená, že SR by bola jedinou členskou krajinou NATO, ktorá odmietla takúto dohodu, čo nemôže nevyvolať otázky o dôveryhodnosti našej krajiny v očiach partnerov v rámci Severoatlantickej aliancie. Ministerstvo nezaznamenalo, že by bola ohrozená suverenita tých členských štátov NATO, ktoré podobnú dohodu s USA uzavreli.

„Zdôrazňujeme, že v zmysle Programového vyhlásenia vlády SR vláda bude podporovať rozvoj transatlantických vzťahov ako základný pilier zaručenia bezpečnosti a budovania prosperity SR. V programovom vyhlásení sa taktiež uvádza, že vláda podporí rozvoj obrannej infraštruktúry, zdokonalí systém dodávok tovarov, poskytnutie služieb a činnosti na podporu ozbrojených síl pri obrane SR a spojeneckých síl pri plnení úloh kolektívnej obrany na území SR ako hostiteľskej krajiny," uzavrelo ministerstvo zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok