Figeľ pred snemom KDH hovorí o skladaní účtov

SITA
22.6.2012 10:11

Sobotňajší snem KDH v Ružomberku bude podľa predsedu hnutia Jána Figeľa o skladaní účtov aj o vízii na najbližšie roky. Pre neho to bude tretí snem vo funkcii predsedu. V rozhovore povedal, že aj dnes tvrdí, že KDH má naviac.

Figeľ pred snemom KDH hovorí o skladaní účtov
SITA

"Volebný výsledok je síce posunom hnutia z hľadiska poradia politických síl, ale je aj zmenou, že sme prešli do opozície. Zároveň sme v bezprecedentnom stave, keď vláda jedinej strany je dnes na Slovensku po tom, čo sa podobná situácia vytvorila v Maďarsku. Pre Slovensko to nie je dobré," povedal.

"Chcem ponúknuť víziu, ktorú spájame nielen s doterajším pôsobením, ale aj prínosom hnutia, ktoré sa usilovalo a presadzovalo slobodu a demokraciu, následne európsku perspektívu. Dnes je tou najväčšou výzvou solidárne a spravodlivé Slovensko, ktoré dokáže konsolidovať verejné financie tak, aby sme neuberali deťom čo im patrí, ale pripravovali budúcnosť rozumným hospodárnym spôsobom," vyhlásil s tým, že vláda Roberta Fica svojimi opatreniami skôr zaťaží ekonomiku, malých podnikateľov, živnostníkov, obyčajných ľudí, namiesto toho, aby dokázala to, čo sľubovala, teda zabezpečiť istoty. Podľa Figeľa KDH môže byť hrdé na svoje pôsobenie za 22 rokov.

Pripomenul, že žiadna politická strana od novembra 1989 medzi parlamentnými stranami toto nedokázala. "Bolo to v zápasoch s populizmom, nacionalizmom, so zneužívaním moci a ústavy a s vnútornými spormi a štiepením," dodal. 

Figeľ zároveň upozornil, že už na sneme v Nitre v roku 2009 KDH zmenilo stanovy tak, že snem sa organizuje do šiestich mesiacov po parlamentných voľbách. "Považujem za dôležitý moment, že výsledky volieb, zhodnotenie a nový mandát pre ďalšie obdobie sú časovo prepojené," dodal.

Figeľ je stále jediným kandidátom

Deň pred snemom KDH je Figeľ stále jediným kandidátom na predsedu hnutia. "Diskutuje sa o kandidatúre Radoslava Procházku. Ten zatiaľ nepovedal jednoznačne svoje stanovisko a neviem ako sa rozhodne," povedal podpredseda Pavol Abrhan. Zároveň však pripomenul, že kandidátov na jednotlivé funkcie môže navrhnúť ktorýkoľvek delegát priamo na sneme.

Voľba nového vedenia hnutia je podľa Abrhana hlavnou úlohou snemu. To bude viesť hnutie v najbližšom období. Približne 350 delegátov má na sneme tiež stanoviť priority, ktoré budú odzrkadlené v prejavoch kandidátov na jednotlivé funkcie. Snem odštartuje tiež prípravu na programovej vízii KDH.

Okrem predsedu má snem zvoliť aj šiestich podpredsedov. Podľa Abrhana kandidátov bude viac ako šesť. Po podpredsedoch KDH Danielovi Lipšicovi a Jane Žitňanskej, ktorí v máji vystúpili zo strany, nefigurujú medzi šesticou Radou KDH navrhovaných podpredsedoch ani ďalší dvaja členovia súčasného vedenia strany - Július Brocka a Ivan Uhliarik.

Rada KDH odporučila snemu zvoliť za nových podpredsedov strany Miloša Moravčíka, Miroslavu Szitovú, Petra Belinského, Mariána Kvasničku ako aj aktuálnych podpredsedov Jána Hudackého a Pavla Abrhana. Predsedníctvo KDH ešte pred radou schválilo, aby podpredsedami naďalej zostali aj Brocka a Uhliarik. Po rozhodnutí rady Brocku na post podpredsedu navrhla trnavská krajská organizácia. Uhliarik sa zrejme o túto funkciu uchádzať nebude. Košická krajská organizácia zas za podpredsedu navrhla Jozefa Bobíka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok