Tínedžerka, ktorá ušla k islamistom prišla o syna. Chlapček zomrel

TA3 SITA
9.3.2019 17:47

Britská tínedžerka Shamima Begum, ktorá ešte ako pätnásťročná ušla z Veľkej Británie do Sýrie, aby sa tam pripojila k Islamskému štátu, prišla o dieťa. Jej syn Džavíd, ktorého mala s jej mužom, Holanďanom bojujúcim na strane Islamského štátu, zomrel utečenckom tábore v Sýrii, kam 19-ročná Begum ušla pred ostrými bojmi na území donedávna ovládanom islamskými teroristami.

Tínedžerka, ktorá ušla k islamistom prišla o syna. Chlapček zomrel
SITA/AP (ilustračné foto)

Vyvolalo to vášnivé polemiky

Úmrtie chlapca, ktorý sa dožil len niekoľkých týždňov, vyvolalo vášnivé polemiky vo Veľkej Británii. Britská vláda totiž Begum zabránila v návrate do krajiny, keďže sa nedištancovala od praktík a učenia Islamského štátu. Vláda ju preto považovala za bezpečnostné ohrozenie a obávala sa, že by mohla na území Británie napríklad kedykoľvek vykonať teroristický útok.

Po úmrtí jej syna sa však nálada v Británii mierne otočila a viacerí politici začali kritizovať rozhodnutie britského ministra vnútra Sajida Javida ponechať dievča v sýrskom utečeneckom tábore a nepovoliť jej návrat do Británie.

Podľa tieňovej labouristickej ministerky vnútra Diane Abbott išlo zo strany Javida o veľmi necitlivé rozhodnutie. "Ponechať zraniteľnú mladú ženu a nevinné dieťa v utečeneckom tábore, o ktorom vieme, že je v ňom vysoká detská úmrtnosť, je morálne trestuhodné," cituje Abbott britský denník The Guardian.

Nemala problém s odtínaním hláv

Do Javida sa dokonca pustili aj niektorí konzervatívci. Podľa konzervatívneho poslanca dolnej komory britského parlamentu Phillipa Leea bolo rozhodnutie ministra vnútra motivované populizmom. "Shamima Begum mala v každom prípade strašné názory a pripojila sa k Islamskému štátu, ale bolo to v tom čase ešte dieťa, a bol to produkt našej spoločnosti. Mali sme za ňu morálnu zodpovednosť, a samozrejme aj za jej dieťa," vyhlásil Lee.

Pravdou však je, že Begum nemala názory blízke zmýšľaniu Islamského štátu iba v čase, keď v roku 2015 ušla s dvoma ďalšími spolužiačkami do Sýrie za teroristami, ale má ich aj teraz. V sérii rozhovorov s britskými médiami trvala na tom, že svoj odchod do Sýrie neľutuje. Povedala tiež, že nemala problém s odtínaním hláv, ktoré militanti praktizovali, a ani keď videla odseknutú hlavu, neprekážalo jej to. "Podľa toho, čo o tom viem, bolo z pohľadu islamu všetko v poriadku,“ povedala pre televíziu Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok