Dzurinda: Euroval nie je o solidarite, ale o našich záujmoch

SITA
22.6.2012 09:31

Euroval nie je podľa expremiéra Mikuláša Dzurindu o solidarite, ale o chránení nášho výsostného záujmu. "Slovo solidárny tu nemá miesto. Toto nie je o solidarizovaní sa,“ povedal.

Dzurinda: Euroval nie je o solidarite, ale o našich záujmoch
ČTK

Podľa neho otázku, či euroval áno alebo nie, stavajú ľudia, ktorí tomu buď nerozumejú, alebo z takto pokriveno postavenej otázky chcú vytĺkať stranícky kapitál. "Otázka stojí úplne inak. Udržíme našu jednotnú menu, teda aj slovenskú menu, alebo ju neudržíme? Udrží sa dosiahnutá úroveň európskej integrácie, alebo sa to zmení na proces dezintegrácie, a teda rozpadu? Otázka, slušná otázka, poctivá otázka, pravdivá otázka stojí tak, či Slovensko sa bude v dnešnej globálnej konkurencii pretĺkať ľahšie, lepšie, rýchlejšie, efektívnejšie ako samostatný štát, alebo ako súčasť väčšieho celku," zdôraznil.

Či cena za euroval nie je privysoká, je podľa Dzurindu hypotetická otázka. "Kto to odmeria, ak nepoznáme inú opciu? Keby sme mali druhú alternatívu ku ESM, tretiu alternatívu, štvrtú alternatívu, vedeli by sme to posúdiť a odmerať. To, čo ale vieme, je, že pomoc z eurovalu prichádza krajinám, ktoré o ňu požiadajú alebo ju dostali iba vtedy, keď to bude fungovať kondicionálne. To znamená, keď budú tieto krajiny plniť podmienky, ku ktorým sa v programe zaviazali,“ uviedol s tým, že teraz sa nerozhoduje o žiadnej tranži.

"My budeme hlasovať o tom, či od júla vznikne mechanizmus, ktorý pomôže ohrozenej krajine, ak táto ohrozená krajina, samozrejme, urobí doma to, čo je potrebné urobiť, predovšetkým v oblasti štrukturálnych reforiem. Takže všetci vieme, že Európa potrebuje zásadné reformy, ťažké reformy a krajiny sa môžu uchádzať, budú sa uchádzať o pomoc z ESM iba vtedy, a Slovensko by malo súhlasiť s pomocou iba vtedy, keď budú plniť prísne podmienky orientované na ozdravenie verejných financií a na štrukturálne reformy tak, aby sa tie krajiny začali dvíhať,“ dodal.

Podľa Dzurindu v prieskumoch verejnej mienky skoro osemdesiat percent ľudí odpovedá, že chce euro ako menu. "To, že chceme uchrániť našu menu, to, že chceme sa udržať v elitnom klube najlepších, to, že keď budeme ťahať spolu s Nemcami, Rakúšanmi, Fínmi, Holanďanmi, krajinami, kde sa zdravo rozpočtovo hospodári, ale aj dobre žije, tak aj na Slovensku je šanca na perspektívu," uviedol s tým, že tomu ľudia rozumejú. Rovnako si myslí, že rozumejú snahe udržať sa v jednom elitnom klube s Nemcami, pretože to nám ponúka perspektívu nielen na budúcu prosperitu, ale aj na bezpečnosť Slovenska.

Slovensko sa zrejme pripojí ku krajinám, ktoré ratifikovali zmluvu o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), teda tzv. trvalého eurovalu. Na 11:00 je v Národnej rade SR naplánované hlasovanie o tomto mechanizme, ktorý má eurozóne pomôcť prekonať krízu spoločnej meny, spôsobenú vysokou zadlženosťou viacerých krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok