Venezuela sa ponorila do tmy. Maduro zvolal protest proti imperializmu

TA3 TASR
9.3.2019 10:28

Napätie vo Venezuele sa opäť stupňuje. Po rozsiahlom a dlhotrvajúcom výpadku dodávok elektrickej energie, vyšli do ulíc hlavného mesta nespokojní obyvatelia. Tí žiadajú koniec vlády autoritatívneho prezidenta Nicolasa Madura. Ten zase inicioval protesty proti imperialistickej politike Spojených štátov.

Nemocnice pozastavili operácie

Podľa miestneho denníka El Nacional sa však v niektorých častiach Caracasu s obnovou elektrického prúdu neponáhľajú a v ďalších regiónoch v krajine stále nejde elektrina. Podľa médií ide vo Venezuele o najväčší blackout, aký krajinu doposiaľ postihol, všíma si agentúra DPA. Prezident Nicolás Maduro dal na piatok školákom a zamestnancom voľno.

V dôsledku výpadku prúdu niektoré nemocnice museli dočasne pozastaviť operácie ako aj liečbu približne 10.000 pacientov s chorými obličkami, napísal El Nacional. Taktiež sa dlhé rady tvorili na čerpacích staniciach. Z letiska v Caracase hlásili prichádzajúce aj odchádzajúce lety, ale podľa medializovaných správ tam mnoho pasažierov čakalo na posun svojho letu. V súvislosti s nedostatkom energie sa niektoré lietadlá vrátili, zatiaľ čo ďalšie lety boli dočasne zrušené, uviedli spomínané noviny.

Maduro viní americký imperializmus

Blackout tiež postihol brazílsky pohraničný štát Roraima, ktorý dostáva dodávky elektriny od svojej susednej krajiny. Opozičný líder a samozvaný dočasný prezident Juan Guaidó v piatok predpoludním miestneho času vyhlásil, že elektrina nejde okrem jedného ani v jednom z 23 venezuelských štátov.

Minister informácií Venezuely Jorge Rodríguez pre verejnoprávny rozhlas povedal, že výpadkom bolo postihnutých približne desať venezuelských administratívnych celkov - autonómnych štátov. Dlhotrvajúce výpadky prúdu, ktoré postihujú rozsiahle časti Venezuely, dal prezident juhoamerickej krajiny Nicolás Maduro vo štvrtok za vinu "americkému imperializmu". Osobitný vyslanec americkej vlády pre Venezuelu Elliott Abrams odmietol akúkoľvek účasť Washingtonu na tomto rozsiahlom výpadku v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok