Kuzminová vybojovala zlato. Vo Švédsku podala skvelý výkon

TA3 TASR SITA
8.3.2019 17:26

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová vybojovala na majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde v šprinte zlatú medailu a skompletizovala si v kariére zbierku vzácnych kovov na MS. Druhú v poradí Nórku Ingrid Landmark Tandrevoldovú na 7,5 km trati zdolala o 9,7 sekundy a tretiu Nemku Lauru Dahlmeierovú o 12,6.

Kuzminová vybojovala zlato. Vo Švédsku podala skvelý výkon
TASR/Michal Svítok

Biatlonový sen

Trojnásobná olympijská víťazka Kuzminová vybojovala historickú prvú zlatú medailu pre Slovensko na svetovom šampionáte v biatlone. Vo svojej zbierke mala Kuzminová doposiaľ dva cenné kovy z MS, keď získala striebornú medailu v pretekoch s hromadným štartom v Pjongčangu 2009 a bronz pridala o dva roky neskôr v rýchlostných pretekoch v ruskom Chanty-Mansijsku.

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová zaznamenala v pretekoch jeden chybný výstrel v ľahu. Na trati predviedla šiesty najrýchlejší bežecký výkon zo všetkých štartujúcich pretekárok. "Určite je to obrovské šťastie. Sú to neopisateľné pocity. Je to pre mňa ako biatlonový sen. Len sa obávam, že po dnešnom šprinte, už nebudem môcť pre chorobu štartovať v ďalších pretekoch. Ďakujem všetkým fanúšikom. Aj pre nich som pokračovala v kariére po olympiáde. A mohla som si splniť ešte jeden sen," povedala Kuzminová.

Dvadsaťšesťročná Breznianka Paulína Fialková obsadila po 4 chybách na strelnici 48. miesto. Zverenka Anny Murínovej a Martina Bajčičáka nenadviazala na výborné výkony z pretekov Svetového pohára, keď jej v priebežnom poradí celkového hodnotenia patrilo pred MS skvelé šieste miesto. Mladšia sestra Paulíny Ivona Fialková finišovala na 33. pozícii. Na strelnici minula 2 terče. Kvarteto Sloveniek v štartovom poli doplnila Terézia Poliaková, ktorá sa po 4 nepresných výstreloch umiestnila na 86. priečke.

V krajinách vedie Nemecko

Na uplynulom svetovom šampionáte sa z triumfu v šprinte žien tešila česká reprezentantka Gabriela Koukalová, ktorá na prebiehajúcich MS chýba, keďže pre zdravotné problémy prerušila svoju kariéru. Historicky najúspešnejšou pretekárkou na MS v disciplíne šprint je Nemka Magdalena Neunerová s troma titulmi (2007, 2011, 2012). Medzi krajinami je na čele poradia Nemecko, ktorého reprezentantky vybojovali už 9 zlatých medailí v rýchlostných pretekoch. Jedinú medailu v šprinte pre Slovensku v doterajšej histórii MS má vo svojej zbierke Kuzminová, mala bronzový lesk a získala ju v roku 2011 vo fínskom Kontiolahti.

V doterajšom priebehu aktuálnej sezóny Svetového pohára sa odjazdilo sedem rýchlostných pretekov. V dvoch prípadoch uspela Nórka Marte Olsbuová-Röiselandová, keď triumfovala v americkom Salt Lake City a českom Novom Meste na Morave. Zvyšné víťazstvá si rozdelila pätica pretekárok, medzi nimi nechýba ani Kuzminová, ktorá sa na najvyšší stupienok v šprinte postavila v nemeckom Ruhpoldingu. V sobotu príde v Östersunde na rad ďalšie individuálne súperenie - rýchlostné preteky mužov na 10 km od 16.15 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok