Dohody majú účinok. Migrantov odrádzajú, tvrdí nemecký minister

TA3 TASR
8.3.2019 07:50

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer obhajoval sporné bilaterálne dohody o spätnom prijímaní migrantov zastavených na hraniciach, ktoré Nemecko vlani uzavrelo s krajinami EÚ na tzv. frontovej línii. Vyjadril sa k nim po tom, ako vyšlo najavo, že nemecké orgány za posledných šesť mesiacov vrátili na základe týchto dohôd len 11 osôb.

Dohody majú účinok. Migrantov odrádzajú, tvrdí nemecký minister
SITA/AP

Nemecko sa dohodlo na spätnom prijímaní migrantov s Gréckom, Španielskom a Talianskom, čo sú krajiny, kde tieto osoby prvýkrát vstupujú na územie EÚ a majú sa zaregistrovať. Podľa údajov, ktoré poskytol DPA v nedeľu Seehoferov rezort, bolo doteraz vrátených do Grécka deväť migrantov, do Španielska dvaja a do Talianska ani jeden.

Seehofer vo štvrtok argumentoval, že dohody majú želaný účinok, lebo odrádzajú migrantov od toho, aby sa snažili dostať do Nemecka. "Skutočnosť, že utečenci napríklad v Grécku vedia, že z (nemeckej) hranice budú vrátení nazad, zjavne vedie k reakcii, keď sa väčšina z nich viac nevydáva na cestu," povedal minister novinárom v Bruseli, kde sa s kolegami z EÚ zúčastňoval na zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci. Tieto osoby "sa neobjavujú v žiadnych štatistikách", dodal s tým, že ide o úspech.

Nemeckú vládnu koalíciu ohrozil vlani v júni spor medzi Seehoferovou Kresťanskosociálnou úniou Bavorska a sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka pod vedením kancelárky Angely Merkelovej, týkajúci sa zámeru spolkového ministra vnútra sprísniť azylovú politiku krajiny. Strany sa napokon dohodli, že migranti budú zastavovaní na hraniciach a posielaní nazad do tých krajín EÚ, v ktorých sa predtým zaregistrovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok