Bývalý šéf japonskej automobilky sa napokon dostal na slobodu

TA3 TASR
6.3.2019 10:45

Bývalého šéfa japonskej automobilky Nissan Carlosa Ghosna, ktorý bol zhruba od polovice novembra vo vyšetrovacej väzbe, prepustili na kauciu. Tá bola stanovená na 1 miliardu jenov (7,89 milióna eur), čo je jedna z najvyšších v Japonsku.

Ghosn, ktorého obvinili z finančných machinácií, sa teraz bude môcť lepšie pripraviť na svoju obhajobu. Ghosna zatkli 19. novembra na letisku v Tokiu pre porušenie japonských finančných zákonov a odvtedy bol vo väzbe. Manažér čelí obvineniam, že celé roky podhodnocoval svoje príjmy a neoprávnene využíval peniaze automobilky Nissan. V prípade uznania vinným vo všetkých bodoch obžaloby mu hrozí 15 rokov za mrežami. Ghosn naďalej tvrdí, že je nevinný.

ghosn2_7f000001-9699-be3e.jpg

O prepustenie sa jeho právnici pokúsili niekoľkokrát, doteraz však súd žiadosti zamietal. Prepustenie sa podarilo dosiahnuť až po vyše troch mesiacoch, keď o ňom rozhodol Tokijský oblastný súd, ktorý zamietol odvolanie prokuratúry. Okrem zaplatenia kaucie, čo súd potvrdil, bývalý šéf Nissanu, ale aj Mitsubishi a Renaultu, súhlasil s požiadavkou zotrvania v Tokiu a s pravidelným monitorovaním jeho pobytu aj komunikácie.

Prepustenie bývalého šéfa Renaultu, ktorý má francúzske občianstvo, privítal aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Ako povedal pre rozhlasovú stanicu Europe 1, Ghosn teraz bude mať väčšie možnosti na svoju obhajobu. Zároveň dodal, že jeho zodpovednosťou ako ministra hospodárstva a financií je zabezpečiť, aby státisíce pracovných miest v Renaulte a aliancii Renault-Nissan boli ochránené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok