Breivik by mal skončiť na psychiatrickom oddelení, tvrdí obžaloba

TASR, TA3
21.6.2012 15:52

Prokuratúra v procese s nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom dnes vyhlásila, že existujú dostatočné pochybnosti o jeho príčetnosti a mal by byť umiestnený v uzavretom psychiatrickom zariadení namiesto väzenia.

Breivik by mal skončiť na psychiatrickom oddelení, tvrdí obžaloba
SITA

Vo svojej záverečnej reči obžaloba uviedla, že nie je možné vylúčiť, že 33-ročný Nór bol psychotický, keď zabil 22. júla 77 ľudí. Prokurátor Svein Holden konštatoval: "Vyžadujeme, aby bol presunutý do povinnej psychiatrickej starostlivosti." Breivika v právnom zmysle slova označil za nepríčetného.

Breivik sa k vraždám priznal. Tvrdí, že zabil politických aktivistov, ktorí podporovali "kultúrny marxizmus" a moslimskú imigráciu. Ak by súd dospel k záveru, že je Breivik nepríčetný, poslal by ho do liečebne pre psychicky chorých zriadenej vo väznici s prísnou ochranou a každé tri roky by jeho stav opätovne posudzoval. Ak ho vyhlási za príčetného, hrozí mu 21 rokov väzenia s možnosťou opakovaného predlžovania, ak bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť.

Prvá skupina súdom menovaných psychiatrov dospela k záveru, že je psychotický paranoidný schizofrenik, druhá k tomu, že najpravdepodobnejšie má narcistickú osobnosť, ale nie je psychotický. Päťčlenná porota sudcov vynesie rozsudok 24. augusta. Breivik sa už vyjadril, že ak ho vyhlásia za nepríčetného, odvolá sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok