Nová strana Škripeka a Záborskej predstavila eurokandidátku

TA3 SITA
4.3.2019 13:17

Jednotkou na čele kandidátky do májových eurovolieb za novú politickú stranu Kresťanská únia je súčasná europoslankyňa Anna Záborská. Dvojkou na kandidátke je ďalší europoslanec Branislav Škripek, na treťom mieste kandidátky je Lýdia Pilková, projektová manažérka z Nitry. Informovala o tom strana na pondelkovej tlačovej besede.

Nová strana Škripeka a Záborskej predstavila eurokandidátku
SITA/Branislav Bibel

Hovoria o kvalitnej kandidátke

Zo štvrtého miesta kandiduje mladý podnikateľ Lukáš Ronec, ktorý je zároveň poslancom mestského zastupiteľstva v Trenčíne. Nasleduje Peter Broz, ktorý pracuje ako politický poradca v Európskom parlamente. Na šiestom mieste kandidátky je ekonómka Lucia Baranová-Maliňáková z Prešova, ktorá pracuje v nadnárodnomm koncerne. Siedme miesto patrí pastorovi a prekladateľovi Danielovi Šobrovi z Banskej Bystrice.

Číslo osem má počítačový expert a poslanec Košického samosprávneho kraja Martin Smrčo z Košíc a číslo deväť na kandidátke má mzdová účtovníčka Alena Harvanová z Giraltoviec. Rómsky učiteľ a dobrovoľník v oblasti práce s mládežou Michal Baník z obce Soľ kandiduje z desiateho miesta. Zoznam kandidátov uzatvára študent Daniel Lukáč z obce Záborské.

„Kresťanská únia predstavila kvalitnú kandidátku. Je na nej zastúpený západ, stred aj východ Slovenska, všetky generácie, muži aj ženy. Tento zoznam potvrdzuje, že projekt Kresťanskej únie dokáže spájať ľudí dobrej vôle na hodnotovom základe - na Slovensku aj v Európe,“ uviedla pri predstavovaní kandidátov Anna Záborská.

„Ponúkame kandidátku, ktorú môžu voliť kresťania s presvedčením, že každý kandidát bude hájiť tradičné hodnoty vychádzajúce zo židovsko-kresťanských koreňov. Tvoria ju odborníci, sme z rôznych konfesií a vytvárame takto priestor na spoluprácu, dialóg a vzájomnú úctu. Sme jednoducho hlasom kresťanov,“zdôraznil Branislav Škripek.

Voľby sprevádza neistota

„Mojou prioritou je posilniť v EP a EÚ kresťanské hodnoty a to najmä solidaritu so znevýhodnenými a sociálne slabšími skupinami. Rada by som sa zamerala na riešenie problematiky ľudí, ktorí sú dlhodobo práceneschopní, pomôcť im v ich zložitej situácii. Pokiaľ je to možné, umožniť im vstúpiť na trh práce,”dodala Lýdia Pilková z Nitry, ktorá sa téme pomoci ľuďom so znevýhodnením venuje viac ako 15 rokov.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 25. mája. Európania o svojich zástupcoch naprieč celou EÚ rozhodnú od štvrtka 23. mája do nedele 26. mája. Politické strany mali možnosť do 24. februára podať kandidačné listiny s návrhmi kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu, ktorých právoplatnosť následne preverí Štátna komisia.

Tohtoročné eurovoľby sprevádza neistota súvisiaca s brexitom. Ak by Spojené kráľovstvo nestihlo odísť k 29. marcu, Briti by mali nárok zvoliť si svojich poslancov Európskeho parlamentu. V tom prípade by Slováci mali 13 poslancov. Ak sa Británii podarí odísť, Slováci získajú v 705-člennom pléne o jednu stoličku viac. Slováci si svojich zástupcov, ktorí majú mandát na päť rokov, vyberú po štvrtýkrát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok