Dokončili unikátny projekt. Zachránia prastaré katakomby?

TA3 TASR
3.3.2019 21:56

Egypt oznámil dokončenie projektu, ktorý má pred stúpajúcou hladinou vody zachrániť 2000 rokov staré katakomby v meste Alexandria na pobreží Stredozemného mora.

Dokončili unikátny projekt. Zachránia prastaré katakomby?
SITA/AP (ilu)

Lokalitu Kúm aš-Šukáfa, archeológmi pokladanú za najväčšie grécko-rímske pohrebisko v Egypte, ohrozuje voda už od jej objavenia v roku 1900. Trojposchodové katakomby, ktoré sa využívali od prvého do štvrtého storočia nášho letopočtu, sú svetoznáme ako dielo pohrebnej architektúry, kde sa mieša staroveké egyptské, grécke a rímske umenie. Tri poschodia bludiska zasahujú do hĺbky 35 metrov a dolu sa možno dostať po špirálovom schodišti.

Stúpajúca hladina vody donútila Egypt, aby v roku 2017 spustil obrovský odvodňovací projekt, podporovaný Agentúrou Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj. Egyptský minister pre historické pamiatky Chálid Anání povedal novinárom priamo na mieste, že program pomohol "skoncovať s problémom ohrozujúcim túto oblasť už vyše 100 rokov".

Thomas Nichols, inžinier zapojený do projektu, ho nazval "unikátnym programom, kde sme zmiešali archeológiu so stavebným inžinierstvom". Egypt sa v posledných rokoch snaží spropagovať archeologické nálezy po celej krajine, aby oživil turistický ruch poškodený chaosom, ktorý nasledoval po ľudovom povstaní z roku 2011 počas takzvanej arabskej jari.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok