Jordánsko udelilo politický azyl pilotovi sýrskej stíhačky

TASR
21.6.2012 21:00

Jordánsko udelilo politický azyl sýrskemu pilotovi vojenskej stíhačky MiG-21, s ktorou dnes pristál v Jordánsku. Oznámil to minister informácií Samí Majtá. Ide o prvú dezerciu s lietadlom od začiatku povstania voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada vlani v marci.

Jordánsko udelilo politický azyl pilotovi sýrskej stíhačky
SITA

Sýrske vzdušné sily sú považované za slepo oddané Asadovmu režimu a táto dezercia naznačuje, že sa začínajú rúcať niektoré z najpevnejších štruktúr v Sýrii. Je to triumf pre povstalcov bojujúcich za zvrhnutie Asada. Hovorca povstaleckej Slobodnej sýrskej armády Ahmad Kásim povedal, že pilota k dezercii povzbudzovali.

Sýrska štátna televízia zverejnila meno a funkciu pilota - je ním plukovník Hasan Hamad - a uviedla, že stratili kontakt s lietadlom o 10.34 h, keď bolo na výcvikovej misii pri hraniciach s Jordánskom. O 11. hodine (10.00 SELČ) pristálo na jordánskom vojenskom letisku, Leteckej základni kráľa Husajna, neďaleko južnej hranice Sýrie s Jordánskom, asi 80 kilometrov od jordánskeho hlavného mesta Ammán.

Sýrske ministerstvo obrany dnes označilo vojenského pilota stíhačky za "zradcu" a uviedlo, že chce stíhačku naspäť.
"Pilota považujeme za vojenského dezertéra a zradcu krajiny a svojej vojenskej cti. Kontaktujeme sa s jordánskou stranou, aby sme dohodli vrátenie lietadla," uviedlo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok